Tunnettu sijoittaja osti varastetun taide-esineen alihintaan – syyte rahanpesusta

Syyttäjän mukaan ostaja tiesi, että keramiikkavati on varastettu.

Syyttäjän mukaan ostaja tiesi, että keramiikkavati on varastettu. (Kuva Fotolia)

Kuolinpesän osakas oli kertonut varkaudesta sijoittajalle ennen ostotapahtumaa.

RAHANPESU Tunnettu sijoittaja osti Birger Kaipiaisen suunnitteleman keramiikkavadin pilkkahintaan. Syyttäjän mukaan sijoittaja tiesi, että vati oli varastettu. Syyttäjä vaatii sijoittajalle ehdollista vankeutta rahanpesusta.

Birger Kaipiaisen suunnittelema arvokas keramiikkavati varastettiin kuolinpesästä Uudessakaupungissa maaliskuussa 2013. Helsinkiläinen sijoittaja osti sen tammikuussa 2019. Hinta oli 3705 euroa. Kuolinpesän osakas oli kertonut varkaudesta sijoittajalle ennen ostotapahtumaa.

Sijoittaja osti vadin myös roimaan alihintaan. Syyttäjän mielestä senkin olisi pitänyt soittaa ostajassa hälytyskelloja. Alihinta viesti siitä, että esine on varastettu. Sijoittaja vei vadin huutokaupattavaksi Tampereelle, jossa siitä tarjottiin 26 000 euroa. Sillä hinnalla kauppoja ei kuitenkaan syntynyt.

Syyttäjän mukaan sijoittaja otti vastaan rikoksella hankittua omaisuutta saadakseen itselleen tai toiselle hyötyä. Sijoittajalle tuli syyte rahanpesusta. Syyttäjä vaatii sijoittajalle ehdollista vankeutta tai ankaraa sakkorangaistusta. Lisäksi syyttäjä vaatii keramiikkavadin palauttamista oikealle omistajalle.

Lue myös: Väärennettyä taidetta kaupattiin miljoonalla – jopa tunnettu huutokauppa myi teoksia eteenpäin

Kommentoi Facebookissa