Väärennettyä taidetta kaupattiin miljoonalla – jopa tunnettu huutokauppa myi teoksia eteenpäin

Akseli Gallen-Kallela, Eero Järnefelt, Ellen Theslef… väärennöksiksi todettuja teoksia, jotka on onnistuttu myymään ostajille tuhansilla euroilla.

Akseli Gallen-Kallela, Eero Järnefelt, Ellen Theslef… väärennöksiksi todettuja teoksia, jotka on onnistuttu myymään ostajille yhteensä sadoilla tuhansilla euroilla. (Kuva Poliisi)

Pirkanmaan käräjäoikeudessa on alkanut suurempaan vyyhteen liittyvän jättimäisen taideväärennysjutun käsittely.

TAIDEVÄÄRENNÖKSET Keskusrikospoliisi on tutkinut useamman vuoden laajaa ja ammattimaista väärennetyn taiteen rikosvyyhtiä. Jo viime vuoden tammikuussa Helsingin käräjäoikeudessa alkaneessa pääkäsittelyssä kuusitoista rikoksesta epäiltyä on saanut vastata yhteensä lähes sataan syytekohtaan. Taideväärennösjutun toisen vaiheen esitutkinta valmistui viime syksynä, Päivän Lehden artikkelin löydät tästä.

Syytetyistä suuri osa oli taidekauppiaita, galleristeja ja välittäjiä, joita syytetään muun muassa törkeistä petoksista ja rahanpesusta. Yksi syytetyistä oli entinen taidekauppias Jouni Ranta, joka yhdessä toimittaja Marko Erolan kirjoitti teoksen Vilpitön mieli – Miten myin Suomen täyteen väärennettyä taidetta (Tammi).

Jouni Ranta kertoi kirjassa avoimesti omista rötöksistään, mutta myös suoraan syyttää suomalaista taidemaailmaa tietoisista huijauksista. Hän varsin suorasukaisesti nimeää taideasiantuntijoita, joiden ammattitaitoa ja vilpittömyyttä epäilee. Päivän Lehti kirjoitti teoksesta tässä.

Vyyhteen liittyvä jättimäisen taideväärennysjutun käsittely alkoi nyt myös Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Lankaan ovat menneet jopa alan ammattilaiset. Väärentäjät tarjosivat teoksia tunnetulle taidehuutokaupalle, joka myi ne eteenpäin. Huutokauppa on jutussa asianomistajana.

Väärennetty Helene Schjerfbeck on itsessäänkin jo taidonnäyte.
Väärennetty Helene Schjerfbeck on itsessäänkin jo taidonnäyte. (Kuva Keskusrikospoliisi)

Todistajana jutussa kuullaan muun muassa jo tuomion saanutta Veli Seppää, joka on tunnustanut väärentäneensä valtaisan määrän taideteoksia. Sepän kuuleminen kestää kaksi, kolme päivää. Suosituin väärennettävä on Reidar Särestöniemi. Hänen nimiinsä signeerattuja tauluja myytiin kymmenittäin. Muita väärentäjien suosikkeja olivat muun muassa Akseli Gallen-Kallela, Eero Järnefelt, Pekka Halonen, Ellen Thesleff, Veikko Vionoja

Jutun käsittelyyn on varattu 32 päivää ja varapäivät päälle. Viimeinen istuntopäivä on toukokuun lopulla. Tuomio tulee todennäköisesti kuukausien kuluttua siitä. Syyttäjä vaatii vastaajilta 991 000 euron korvausta rikoksella saatuna hyötynä. Yhden päätekijän omaisuutta vaaditaan takavarikkoon 736 000 euron arvosta.

Jutussa on 34 asianomistajaa. Yksityishenkilöiden lisäksi väärennettyä taidetta osti eräs pankki sekä vakuutusyhtiö ja muutama muukin yritys. Jutussa on syytteessä kuusi miestä ja yksi nainen. Syyttäjä vaatii päätekijälle vähintään viiden vuoden vankeusrangaistusta ja kahdelle vähän lyhyempiä. Neljälle vaaditaan ehdollista tuomiota.

Kommentoi Facebookissa