Vegaaninen ja gluteeniton kastike – joka toki sopii myös lihan seuraksi

Lähikuvassa oivallinen lähtökohta makuelämykselle.

Lähikuvassa oivallinen lähtökohta makuelämykselle. (Kuva Timo Ernamo)

Monikäyttöinen kastike on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen esimerkiksi kesän grillibileissä.

RUOKA Romesco on monikäyttöinen kylmäkastike, joka sopii niin kalan kuin lihankin seuraksi. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen se on myös esimerkiksi kesän vegaanisissa grillibileissä.

Ja kun sen tekee gluteenittomasti, niin kaikki voivat sitä käyttää. Maitotuotteitahan tämä kastike ei sisällä eli laktoositon se on joka tapauksessa.

Kastike on melko yksinkertainen tehdä ja sen voi tehdä valmiiksi retkille. Tämä kastike kestää hyvin matkassa mukana. Mitään nopeasti pilaantuvaa kun siihen ei tule.

Tarpeet

2 punaista paprikaa

2 tomaattia

4 valkosipulinkynttä

1 dl mantelirouhetta

2 rkl sherryetikkaa

1 tl savustettua paprikajauhoa (tulista)

1/2 dl oliiviöljyä

1/2 ruukkua lehtipersiljaa

hyppysellinen suolaa (pippuria)

Kohta näillä on kuumat paikat
Kohta näillä on kuumat paikat. (Kuva Timo Ernamo)

Tee

Kirjoitan ohjeen niin, että kaikki sekoitetaan kulhossa sauvasekoittimella. Voit korvata kulhon ja sekoittimen tehosekoittimella.

Pese tomaatit ja paprikat. Halkaise tomaatit ja pilko paprikat neljään osaan (ks. kuva). Laita uuninpellille yhdessä valkosipulinkynsien kanssa. Ne voit jättää kuorimatta. Ala paahtaa todella kuumassa (250-asteisessa) uunissa.

Paahda mantelirouhetta kuivalla pannulla. Älä anna sen kuitenkaan alkaa mustua. Kaada mantelit kulhoon.

Kun tomaatit alkavat saada väriä, ota ne uunista. Ota myös valkosipulinkynnet uunista. Ne ovat hyviä, kun ovat pehmenneet.

Jatka paprikoiden paahtamista, kunnes niiden kuori on miltei mustunut.

Revi lehtipersiljan lehtiä kulhoon.

Heti, kun vihannekset ovat sopivasti jäähtyneet, voit käsitellä ne.

Valkosipulit voi käytännössä puristaa kulhoon. Näin käsiteltyinä niiden maku on pehmennyt miellyttävästi.

Tomaateista voit poistaa kuoret ja lisätä hedelmälihan kulhoon.

Toista sama prosessi paprikoille.

Lisää etikka, öljy, paprikajauhe (oikeastaan se on chiliä) ja varovaisesti suolaa.

Aja sauvasekoittimella tasaiseksi ja tarkasta maku.

Jos siltä tuntuu, voit lisätä pippuria. Ja tietysti tarvittaessa suolaa.

Laita kastike mielellään jääkaappiin pariksi tunniksi tekeytymään.

Valmis Romesco-kastike on maukasta ja aika kivan näköistäkin.
Valmis Romesco-kastike on maukasta ja aika kivan näköistäkin. (Kuva Timo Ernamo)

Lopuksi

Kastike ei ole kovin vaikea tehdä, mutta esimerkiksi paprikoiden putsaamisessa voi olla omat pikku haasteensa. Toisaalta, kun se kerran lähtee sujumaan, niin sitten se onkin jo mukavampaa.

Olkoon tämä ohje pohja, jolle rakennat oman versiosi tästä mainiosta kylmäkastikkeesta. Kokeile tehdä se niin paksuna, että voit syödä sitä leivän päällä kuin tapenadea konsanaan.

Voit aivan hyvin jättää lehtipersiljan pois korvaamatta sitä millään, mutta jos jätät mantelirouheen pois, ota tilalle kuorittuja manteleita (vähemmän suhteellista paahtopintaa) tai pinjansiemeniä.

Rouhetta käytän siksi, että saan mukaan paahteisuutta vähän paremmin kuin kokonaisia kuorittuja manteleita paahtamalla.

Kastikkeen nimi on peräisin Ramiro-paprikalta, joten aivan juurille mennäksesi voit vaihtaa punaisen paprikan suippopaprikaan, joka sekin meikäläisessä vihannestiskissä on yleensä väriltään punainen.

Ja myönnän lopuksi, että kastike on mitä mainioin kasvispihvien kumppani.

Kanaa, perunaa, Romescoa ja salaattitarpeita. Hyvää tuokin.
Kanaa, perunaa, Romescoa ja salaattitarpeita. Hyvää tuokin. (Kuva Timo Ernamo)

Lasillinen kylmää, täyteläisen paahteista valkoviiniä vierellä ja siinä se on!

Kotigokki Timo Ernamo, itse teossa.
Kotigokki Timo Ernamo, itse teossa.

Kuka on Kotigokki?

Kirjoittaja Timo Ernamo on 59-vuotias vaari, joka on työskennellyt kirjankustantamoissa miltei 30 vuotta. Se on lähes yhtä kauan kuin hän on kirjoittanut ruoasta.

Entisen aktiiviliikkujan voi nähdä metsässä sienikorin kanssa tai vesistöjen äärellä virvelin ja jopa onkivehkeiden kanssa heilumassa, niin rannalla kuin veneessäkin.

Hän on syntyperäinen raumalainen, joka lähti Helsinkiin opiskelemaan 1977 ja jäi sille tielle. Nykyisin hän on Johnny Knigan toimituspäällikkö. Kniga on WSOY:n itsenäinen kustannusyksikkö.

Kommentoi Facebookissa