Turku joutuu poistamaan sateenkaarisuojatien poliisin pyynnöstä – maalaus on tieliikennelain vastainen

Turun kaupunki poistaa maalauksen ja ajoradalle palautetaan valkoiset suojatietä merkitsevät viivat.

Turun kaupunki poistaa maalauksen ja ajoradalle palautetaan valkoiset suojatietä merkitsevät viivat. (Kuva Turku)

Erityisesti sosiaalisen median palstoilla on väitelty siitä, onko suojatien maalaus laillinen vai ei.

SUOJATIE Turussa joudutaan poistamaan suuren huomion kohteeksi päätynyt sateenkaarisuojatie Turun Kaupunginteatterin edustalta. Erityisesti sosiaalisen median palstoilla on väitelty siitä, onko suojatien maalaus laillinen vai ei.

Poistamisen syynä on poliisin tulkinta tieliikennelaista, jonka mukaan sateenkaarimaalaus on liikenteenohjauslaite, jonka tulee olla vain valkoinen. Turun kaupungin tulkinta tieliikennelaista oli, että suojatien edessä olevat suojatietä osoittavat liikennemerkit ovat lain vaatimia liikenteenohjauslaitteita.

– Lakia tarkentavan asetuksen mukaan suojatie voidaan osoittaa liikennemerkeillä tai ajoratamaalauksella tai niillä molemmilla. Sateenkaarimaalausta tehdessään kaupunki ei pitänyt sateenkaarimaalausta liikenteenohjauslaitteena. Vastaavia tieliikennelaissa tuntemattomia ajoratamaalauksia ovat pyöräkaistojen punainen väri, sähkölatauspaikkojen vihreä väri ja invapaikoilla toisinaan käytetty sininen väri, sanoo Turun kaupungin liikennesuunnittelupäällikkö Matti Salonen.

Poliisihallitus otti kantaa sateenkaarisuojatiehen Turun kaupungille osoittamassaan sähköpostiviestissä. Kannanotossaan Poliisihallitus katsoo sateenkaarivärien käytön suojatien kohdalla tieliikennelain vastaiseksi liikenteenohjauslaitteeksi.

Juttuvinkki: Mitä jokaisen pyöräilijän pitäisi tietää uudesta tieliikennelaista – uusia liikennemerkkejä ja punainen takavalo pakolliseksi

Kaupunki noudattaa asiassa Poliisihallituksen kantaa ja poistaa maalauksen teatterin kohdalta niin pian kuin se on mahdollista ja ajoradalle palautetaan valkoiset suojatietä merkitsevät viivat. Työtilaus värien poistamisesta ja uudelleen maalaamisesta on jo annettu.

Turun kaupunki ja Turun kaupunginteatteri toteuttivat Itäisen Rantakadun Turun Kaupunginteatterin kohdalla ylittävän suojatien sateenkaarimaalauksen 8.6.2021. Maailmalta sateenkaarisuojateistä on esimerkkejä Rainbow Crossroads -nimellä. Turku ja Turun Kaupunginteatteri halusivat olla osa globaalia sateenkaariviestintää ja antaa sillä vahvan viestin.

– Vahva viestimme kaikkien ihmisten tasa-arvoisuudesta ja ihmisarvon kunnioittamisesta on mennyt läpi. Olemme saaneet asiasta erittäin paljon myönteistä ja kiittävää palautetta rohkeudesta, sanoo Turun Kaupunginteatterin toimitusjohtaja Arto Valkama.

Turussa jatketaan kaupungille tärkeiden arvojen esiintuomista muilla keinoin.

Lue myös: Suomessa otetaan käyttöön 50 uutta liikennemerkkiä – keltaiset sulkuviivat muuttuvat valkoisiksi

Kommentoi Facebookissa