Sähköpotkulaudoilla ajellaan öisin päihtyneenä – poliisi sakottaa jalkakäytävällä ajamisesta

Sähköpotkulaudan hiljaisuuden vuoksi jalankulkija ei huomaa sen lähestymistä helposti.

Sähköpotkulaudan hiljaisuuden vuoksi esimerkiksi jalankulkija ei huomaa sen lähestymistä helposti. (Kuva AOP)

Sähköpotkulaudoilla tulee liikkua polkupyörille tarkoitetuilla väylillä tai kaistoilla, ei jalkakäytävillä.

SÄHKÖPOTKULAUDAT Helsingin poliisi on huolissaan sähköpotkulautailijoiden itselleen ja muille tienkäyttäjille aiheuttamista vaaratilanteista ja onnettomuuksista Helsingin kantakaupungissa. Lämmin alkukesän sää on lisännyt sähköpotkulautojen käyttöä, ja poliisi on havainnut holtittoman ajotyylin lisääntyneen.

Myös kansalaiset antavat poliisille aiheesta runsaasti palautetta sekä toiveita valvoa vaarallisiksi havaitsemillaan paikoilla. Sähköpotkulaudoilla ajetaan monesti tilanteeseen nähden liian lujaa ja sääntöjen vastaisesti, esimerkiksi jalkakäytävällä.

– Poliisi ohjaa, valvoo ja puuttuu tilanteisiin tänä kesänä kuten aiempinakin kesinä, esimerkiksi viime viikonloppuna poliisi kirjoitti useita liikennevirhemaksuja sähköpotkulautailijoille jalkakäytävällä ajamisesta, ylikomisario Jari Kaikko Helsingin poliisilaitokselta kertoo.

Kevyen sähköajoneuvon sähköpotkulaudan kuljettajaan sovelletaan pääsääntöisesti polkupyöräilyä koskevia liikennesääntöjä. Sähköpotkulaudoilla tulee liikkua polkupyörille tarkoitetuilla väylillä tai kaistoilla, ei jalkakäytävillä. Mikäli erillistä väylää tai kaistaa ei ole, sähköpotkulaudalla ajetaan tien oikeassa reunassa.

Sähköpotkulaudan saa polkupyörän tapaan pysäyttää tai pysäköidä myös jalkakäytävälle tai pyörätielle, mutta niin, ettei siitä aiheudu haittaa muulle kulkemiselle.

Juttuvinkki: Yleisimmät sähköpotkulaudat rinnastetaan tieliikennelaissa polkupyöriin – älä aja jalkakäytävällä, voit saada sakon!

– Sähköpotkulaidat parkkeerataan usein miten sattuu keskelle kulkuväylää. Näistä tilanteista koituu ongelmia ja vaaratilanteita meille kaikille, mutta etenkin lastenvaunuja työntäville, ikääntyneille, liikunta- ja näkörajoitteisille.

Poliisi on havainnut, että päihtyneenä ajaminen on sähköpotkulaudoilla etenkin yöaikaan yleistä.

– Päihtyneenä sähköpotkulaudalla kompuroidaan, törmäillään ja kaadutaan. Sähköpotkulaudalla ajetut yksittäisonnettomuudet päätyvät poliisin tietoon varsin harvoin, eikä rikosilmoituksia kirjata, mutta tapaturma-asemilla tilanteet ovat tuttuja, Kaikko sanoo.

Tieliikennelain mukaan päihtymys tai väsymys eivät saa haitata potkulaudan turvallista kuljettamista. Tankojuopumuksen tunnusmerkistö edellyttää vaaran aiheuttamista toisen turvallisuudelle. Tankojuopumus sähköpotkulaudalla toteutuu esimerkiksi tilanteessa, jossa päihtynyt kuljettaja törmää sähköpotkulaudalla toiseen tienkäyttäjään.

Poliisin mielestä olisi hyvä, jos sähköpotkulautoja vuokraava ala hoitaisi osan sähköpotkulautojen aiheuttamista turvallisuushaasteista myös omin toimenpitein.

– Tiedetään, että monia turvallisuutta lisääviä toimenpiteitä on jo käytössä eri puolilla maailmaa. Olisi hyvä, että yöaikaan henkilö saisi laitteen käyttöönsä vasta läpäistyään tietyn ajokykytestin. Rajoituksia voitaisiin asettaa myös niin, että joinakin yön tunteina sähköpotkulautoja ei voisi käyttää lainkaan esimerkiksi kaupungin keskustassa, tai niillä pääsisi ajamaan vain pienellä nopeudella, Kaikko listaa.

Poliisin mukaan myös sähköpotkulaudoille varatut telineet kaupunkipyörien tapaan lisäisivät turvallisuutta.

Lue myös: Sähköpotkulaudalla punaisia päin ja henkilöauton kylkeen – poliisi epäilee liikennejuopumuksesta

Kommentoi Facebookissa