Turmabussin jarruissa ei ole todettu vikaa – kuljettaja ei pysty kertomaan tarkkaa tapahtumien kulkua

Turmabussin nopeus risteykseen ajettaessa oli jälkien, ajopiirturin ja kuulemisten perusteella suuri.

Turmabussin nopeus risteykseen ajettaessa oli jälkien, ajopiirturin ja kuulemisten perusteella suuri. (Kuva Otkes)

Kuopion vakavan liikenneonnettomuuden tutkinta on edennyt hyvin.

ONNETTOMUUS Onnettomuustutkintakeskus on tehnyt viikonlopun Kuopion liikenneonnettomuuden osallisten, silminnäkijöiden ja pelastustoimen henkilöstön kuulemisia, linja-auton teknistä tutkintaa sekä erilaisten taustatietojen keruuta.

Tilausajossa ollut linja-auto suistui perjantaina moottoritien liittymästä ja putosi junaradalle. Onnettomuudessa menehtyi neljä henkilöä, ja useat loukkaantuivat. Kaikki linja-autossa matkustajana olleet ovat Ruotsissa asuvia suomalaisia eläkeläisiä.

Matkustajista 12 henkilöllä on Suomen kansalaisuus, seitsemällä henkilöllä Ruotsin kansalaisuus ja kolmella henkilöllä kaksoiskansalaisuus. Yhteensä linja-autossa oli 21 matkustajaa ja kuljettaja. Pohjois-Ruotsin Kalixista lähtenyt seurue oli matkalla Kuopioon hotelli Rauhalahteen.

Tekninen tutkinta jarrujen osalta on saatu päätökseen. Jarruista ei löytynyt sellaista vikaa, joka olisi estänyt niiden toiminnan risteystä lähestyttäessä. Kuljettaja ei kuulemisessa pystynyt kertomaan tarkkaa tapahtumien kulkua, eikä myöskään ilmaissut ulosajon johtuneen jarrujen pettämisestä.

Poliisi kertoi kuljettajan sanoneen ensimmäisessä kuulemisessa onnettomuuden syyksi jarrujen pettämisen. Asiaa selvitetään lähipäivinä lisää muun muassa matkustajien kuulemisten ja ajopiirturin tutkinnan avulla. Nopeus risteykseen ajettaessa oli jälkien, ajopiirturin ja kuulemisten perusteella suuri.

Linja-auton yleiskunto ja renkaiden kunto on hyvä. Ajoneuvon käyttöönottovuosi on 2005 ja ajokilometrimäärä vajaat 800 000 kilometriä, joka on linja-autolle tavanomainen. Määräaikaiskatsastus oli tehty maaliskuussa 2018.

Tutkinta jatkuu kuulemisten, faktojen keruun ja tiedon analysoinnin merkeissä. Tarkka tapahtumien kulku sekä syyt ja seuraukset selviävät tutkinnan kuluessa. Onnettomuustutkinta pyritään saattamaan valmiiksi puolessa vuodessa.

Lue myös: Bussiturman onnettomuustutkinta käynnistettiin – tekninen vika ja jarrujen pettäminen hyvin harvinaista

Kommentoi Facebookissa