Turun telakalta useita joutunut sairaalahoitoon – pneumokokkitautiin sairastunut eri kansallisuuksia

Meyerin Turun telakalla rokotetta tarjotaan ensisijaisesti niille työntekijöille, jotka rakentavat varusteluvaiheessa olevia laivoja kokopäiväisesti.

Meyerin Turun telakalla rokotetta tarjotaan ensisijaisesti niille työntekijöille, jotka rakentavat varusteluvaiheessa olevia laivoja kokopäiväisesti. (Kuva Meyer Turku)

Pneumokokki voi aiheuttaa myös aivokalvontulehduksia, keuhkokuumeita ja verenmyrkytyksiä.

TELAKKA Turun yliopistollisessa keskussairaalassa on hoidettu vakavan pneumokokkitaudin vuoksi loppukesän ja alkusyksyn aikana työikäisiä aikuisia, joita yhdistää työskentely Meyer Turussa telakalla rakenteilla olevassa laivassa. Näitä potilaita on ollut yhteensä noin 20.

Sairastuneissa on mukana eri ammattiryhmiä, eri kansallisuuksia ja eri yritysten työntekijöitä. Yhteistä heille on, että he ovat työskennelleet pitkäkestoisesti rakenteilla olevassa laivassa sen varustelu- eli viimeistelyvaiheessa.

Tilannetta selvitetään Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin, Turun kaupungin, työterveyshuollon, Työterveyslaitoksen sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteistyönä. Telakalla aloitetaan rokotukset ja tehostetaan käsihygieniaa sekä hengityssuojainten käyttöä.

Pneumokokin aiheuttamia infektioita voidaan telakalla ehkäistä rokotuksin ja hyvällä hygienialla. Pneumokokkirokotetta tarjotaan ensisijaisesti niille työntekijöille, jotka rakentavat varusteluvaiheessa olevia laivoja kokopäiväisesti. Rokotukset aloitetaan tällä viikolla.

Pisaratartuntojen riskin vähentämiseen tähtäävät hygieniatoimet on jo aloitettu. Sen lisäksi influenssarokotuksiin sekä metallihuuruille altistavissa työtehtävissä hengityssuojainten asianmukaiseen käyttöön kiinnitetään telakalla erityistä huomiota.

Pneumokokki on yleinen bakteeri, joka aiheuttaa ylähengitysteiden infektioita, kuten poskiontelo- ja välikorvatulehduksia.  Se voi aiheuttaa myös vakavia, sairaalahoitoa vaativia tauteja, kuten aivokalvontulehduksia, keuhkokuumeita ja verenmyrkytyksiä. Pneumokokki leviää pisaratartuntana yskiessä ja aivastaessa. Se voi tarttua myös kosketuksen kautta.

Pneumokokki ei yleensä aiheuta epidemioita. Aikaisemmin Norjassa ja Pohjois-Irlannissa on todettu pneumokokin aiheuttamia tautiryppäitä telakalla laivanrakennustyössä olevilla. Varusteluvaiheen laivojen olosuhteiden, tupakoinnin sekä suuren ihmismäärän arvellaan lisäävän infektioriskiä.

Monet terveet ihmiset kantavat pneumokokkeja nenänielussaan ja voivat tietämättään levittää bakteeria eteenpäin, vaikka eivät itse sairastu. Suomessa todetaan vakavia laboratoriovarmistettuja pneumokokkitapauksia vuosittain keskimäärin 700–800.

Valtaosa sairastuneista on iäkkäitä tai heillä on perussairauksia, jotka altistavat pneumokokkitaudille. Myös tupakointi sekä hengitystievirusten, kuten influenssan, aiheuttamat infektiot voivat altistaa pneumokokkitaudille.

Lue myös: Lääkeyhtiö antoi miljoonarahoituksen – suomalaiset saivat tehottomampaa rokotetta

Kommentoi Facebookissa