Lääkeyhtiö antoi miljoonarahoituksen – suomalaiset saivat tehottomampaa rokotetta

THL tekee lääkeyhtiöiden rahoittamaa rokotetutkimusta ja osallistuu samanaikaisesti rokotteiden hankintaan asiantuntijana.

THL tekee lääkeyhtiöiden rahoittamaa rokotetutkimusta ja osallistuu samanaikaisesti rokotteiden hankintaan asiantuntijana. (Kuva Fotolia)

Oikeuskanslerin mukaan rokotetutkimus ja rokotehankinnat on erotettava selkeämmin THL:n toiminnassa.

TERVEYS Oikeuskansleri vaatii Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen riippumattomuuden vahvistamista rokotehankinnoissa. Oikeuskanslerin mukaan lääkeyhtiöiden rahoittama rokotetutkimus ja rokotteiden hankintaa koskeva päätöksenteko tulisi erottaa toisistaan entistä selkeämmin. Hän edellyttää THL:n ohjauksesta vastaavan sosiaali- ja terveysministeriön ryhtyvän asiassa toimenpiteisiin.

Yksityisten lääkeyhtiöiden maksama tutkimusrahoitus on aiheuttanut epäilyjä THL:n viranomaistoiminnan puolueettomuudesta ja riippumattomuudesta. THL tekee lääkeyhtiöiden rahoittamaa rokotetutkimusta ja osallistuu samanaikaisesti rokotteiden hankintaan asiantuntijana ja valmistelijana. Joissain tapauksissa se myös tekee itse hankintapäätöksiä. Asetelma on herättänyt epäilyksiä rahoituksen vaikutuksesta hankintapäätösten asianmukaisuuteen.

– THL:ssä on jo valmisteltu toimintojen eriyttämistä entistä selkeämmin toisistaan. Olemme tutkineet eri vaihtoehtoja, joista yksi on rokotteita koskevan tutkimustoiminnan yhtiöittäminen. Tämäntyyppiset muutokset eivät toki tapahdu hetkessä, ja esimerkiksi yhtiöittäminen vaatii sosiaali- ja terveysministeriön tuen edetäkseen, sanoo THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta.

Asia nousi esille, kun joukko lääkäreitä arvosteli THL:n ja lääkeyhtiön välistä yhteistoimintaa. Lääkejätti GlaxoSmithKline antoi THL:lle tutkimusrahoitusta noin 13,2 miljoonaa euroa ja suomalaisille annettiin tutkimuksen kohteena olevaa vähemmän kattavaa lääkeyhtiö GSK:n pneumokokkirokotetta, joka ei enää tehonnut yleisimpiin taudinaiheuttajiin. Ilta-Sanomien julkaiseman reportaasin mukaan lääkärit olivat sitä mieltä, että Suomessa kuolee vuosittain turhaan ihmisiä.

Oikeuskanslerin mukaan ei ole syytä epäillä, etteivätkö ministeriö ja THL pystyisi turvaamaan hankintojen valmistelun ja päätöksenteon puolueettomuutta. Riippumattomuus ja sen arvioitavuus on pyritty varmistamaan toimintakäytännöillä, rakenteellisilla ratkaisuilla ja avoimuudella. Hankintaprosessien legitiimisyyden kannalta on kuitenkin keskeistä lisäksi se, millaiselta valmistelu ja päätöksenteko näyttävät ulkoapäin tarkasteltaessa.

– Otamme oikeuskanslerin näkemykset vakavasti. Käymme tilanteen läpi STM:n kanssa ja ryhdymme tarvittaviin toimiin, Tervahauta sanoo.

Oikeuskansleri pitää selvänä, että THL:n rooliin tartuntatautien torjunnan asiantuntijana kuuluu rokotetutkimuksen tekeminen. Tutkimusta ei voida tehdä täysin erillään rokotteita kehittävistä lääkeyhtiöistä. THL on väistämättä vaikuttava toimija myös rokotehankinnoista päätettäessä. Rokotteiden hankintaprosessin yleisen uskottavuuden kannalta THL:n asemaa puolueettomana asiantuntijana olisi kuitenkin syytä vahvistaa.

Lue myös: MPR-rokote suojaa tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan – sen ovat saaneet lähes kaikki lapset

Kommentoi Facebookissa