Turvakotien asiakasmäärä jatkaa kasvuaan – syy ei ole lisääntynyt lähisuhdeväkivalta

Lähisuhdeväkivalta voi olla fyysistä, henkistä, seksuaalista tai taloudellista.

Lähisuhdeväkivalta voi olla fyysistä, henkistä, seksuaalista tai taloudellista. (Kuvituskuva Fotolia)

Kasvu liittynee turvakotien määrän kasvattamiseen ja turvakotiin pääsyn helpottamiseen.

TURVAKODIT Turvakotien asiakasmäärä kasvaa edelleen. Viime vuonna turvakodit vastaanottivat 5063 asiakasta. Edellisvuoteen verrattuna määrä kasvoi 17 prosentilla eli 730 asiakkaalla.  Turvakotiasiakkaiden määrä on kasvanut tasaisesti vuodesta 2015, jolloin turvakotien rahoitusvastuu siirtyi valtiolle.

– Asiakasmäärän kasvu liittynee turvakotien määrän kasvattamiseen ja turvakotiin pääsyn helpottamiseen, ei lisääntyneeseen lähisuhdeväkivaltaan, arvioi turvakotitoiminnan kehittämispäällikkö Joonas Peltonen THL:stä.

Suurin osa asiakkaista tulee turvakoteihin omasta aloitteestaan tai sosiaalihuollon ohjaamana. Terveydenhuollon ja poliisin kautta tulee yhteensä vain noin 10 prosenttia asiakkaista.

– On tärkeää, että lähisuhdeväkivallan uhreja työssään kohtaavat ammattilaiset tarjoavat asiakkailleen tietoa turvakodeista ja osaavat tarvittaessa myös ohjata sinne. Lähivuosina on vahvistettava eri alojen ammattilaisten tietoisuutta turvakotipalveluista ja niihin ohjaamisesta, Peltonen toteaa.

Turvakodit saavat tänä vuonna valtiolta kaksi miljoonaa euroa lisärahaa palvelujen tuottamiseen. Kuluvan vuoden aikana turvakotien perhepaikkojen määrä kasvaa 23:lla, minkä jälkeen paikkoja on yhteensä 202. Keski-Suomeen Äänekoskelle avataan uusi seitsemänpaikkainen turvakoti, ja jo toiminnassa oleviin turvakoteihin tulee lisäpaikkoja.

– Turvakotiverkoston kehittämisen lähtökohtana on avata uusia turvakoteja alueille, joilta ne kokonaan puuttuvat ja lisätä perhepaikkoja turvakoteihin, joiden nykyinen paikkamäärä on liian pieni. Turvakotiverkostoa on kasvatettu merkittävästi vuodesta 2015, mutta missään tapauksessa ei voida todeta, että oltaisiin riittävän hyvällä tasolla, Peltonen sanoo.

Suomessa turvakotipalvelut ovat valtion rahoittamia laissa määriteltyjä erityispalveluita. Lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokenut voi hakeutua asiakkaaksi mihin tahansa turvakotiin kotikunnastaan riippumatta. Palvelu on asiakkaalle maksutonta, eivätkä kaikki turvakodit ole milloinkaan samanaikaisesti täynnä. Vuonna 2018 turvakodeissa oli päivätasolla keskimäärin 58 vapaata paikkaa.

Lue myös: Turvakodeissa lapset ja aikuiset kokevat olevansa turvassa – perhepaikkojen määrä nousee

Kommentoi Facebookissa