MIGRI Maahanmuuttovirasto on irtisanonut Hyvinkään ja Inkeroisten vastaanottokeskusten sopimukset ja toiminta keskuksissa loppuu huhtikuun 2018 loppuun mennessä. Molempia keskuksia ylläpitää hoivapalvelu Metsätähti Oy. Hyvinkään vastaanottokeskuksessa on 180 paikkaa ja Inkeroisten keskuksessa 150.
Lisäksi virasto lakkauttaa SPR:n ylläpitämät vastaanottokeskukset Kiteellä ja Kotkassa. Kiteen vastaanottokeskuksessa on 300 paikkaa ja Kotkan Laajakosken keskuksessa 250 paikkaa. Keskusten toiminta päättyy kesäkuun 2018 loppuun mennessä.
Suomessa on tällä hetkellä noin 13 500 turvapaikanhakijaa. Heitä varten on toiminnassa yhteensä 55 vastaanottokeskusta, joista kahdeksan on tarkoitettu ilman huoltajaa tulleille alaikäisille. Turvapaikanhakijoista noin 4 320 on kirjoilla vastaanottokeskuksessa, mutta asuu yksityismajoituksessa.
Turvapaikanhakijoiksi kirjattujen kokonaismäärä vähenee tällä hetkellä Suomessa noin 500 hengellä kuukaudessa, eli hakijat saavat oleskeluluvan ja siirtyvät vastaanottokeskuksesta kuntaan asumaan, poistuvat maasta tai poistuvat muuten vastaanottopalveluiden piiristä. Maahanmuuttovirasto arvioi tarvitsevansa ensi kesään mennessä selvästi nykyistä vähemmän vastaanottokeskuspaikkoja.
Suurimmillaan Suomen vastaanottojärjestelmässä oli vuoden 2016 tammi-helmikuussa 247 erilaista yksikköä, joissa oli yli 33 000 majoituspaikkaa turvapaikanhakijoille. Kesällä 2018 arvioidaan lakkautettavan useita vastaanottokeskuksia. Näitä koskeva suunnittelu on käynnissä.
Maahanmuuttovirasto on antanut 23 vastaanottokeskukselle toimeksiannon supistaa talven ja kevään 2018 aikana majoituspaikkojen määrää yhteensä yli 1 100 paikalla. Paikkamäärien järjestely vastaanottokeskusten kanssa on vielä kesken ja vähentämiset tehdään niin, että keskuksissa on tarpeen vaatiessa mahdollisuus lisätä majoituspaikkojen määrää.
Maahanmuuttovirasto on myös päivittänyt Afganistanin, Irakin ja Somalian turvallisuustilannetta koskevat tilannekatsaukset. Tilanne kaikissa kolmessa valtiossa jatkuu epävakaana ja tietyillä alueilla on tapahtunut muutoksia huonompaan.
Esimerkiksi Afganistanissa väkivallan taso on äärimmäisen korkealla tasolla aikaisempaa useammalla alueella. Tällaisille alueille ei palauteta ketään. Toisaalta Irakin tilanteessa on tapahtunut merkittäviä muutoksia kesällä ja syksyllä, kun taistelu äärijärjestö Isisiä vastaan on edennyt voitokkaana.
Se, että aikuinen tai Suomeen ilman huoltajaa tullut alaikäinen turvapaikanhakija ilmoittaa olevansa kotoisin joltakin tietyltä alueelta, ei ole Migrin ilmoituksen mukaan automaattisesti peruste kansainvälisen suojelun saamiseen missään kyseisestä kolmesta maasta. Hakijoille myönnetään kansainvälistä suojelua aina, jos heitä uhkaa henkilökohtainen vaino tai vakava haitta kaikkialla kotimaassaan.
Tuoreen korkeimman hallinto-oikeuden linjauksen mukaan on aina varmistettava, että ilman huoltajaa matkustava alaikäinen palautetaan perheenjäsenelle tai nimetylle holhoojalle tai häntä varten on järjestetty asianmukainen vastaanotto. Käytännössä paluu kotimaahan on järjestettävä aina alaikäisen huoltajien tai viranomaisten kanssa.
Kommentoi Facebookissa