Tutkijat ovat huolestuneet lihavuusepidemiasta – kakkostyypin diabeteksen merkkejä jo 16-vuotiailla

Lasten ja nuorten ylipainon ja lihavuuden yleisyys on huolestuttavaa, koska lihavuus ja ylipaino jatkuvat usein aikuisikään.

Lasten ja nuorten ylipainon ja lihavuuden yleisyys on huolestuttavaa, koska ne jatkuvat usein aikuisikään. (Kuva Fotolia)

Kyse on tutkijoiden mukaan laajasti yhteiskuntaa koskettavasta ongelmasta.

TERVEYS Suomessa on vähintään 2,5 miljoonaa ylipainoista aikuista, ja useampi kuin joka neljäs aikuinen on lihava. Myös nuorten lihavuus on jopa kolminkertaistunut 1980-luvulta.

Oulun yliopiston sisätautien professori Janne Hukkasen mukaan väestön lihomisessa on kyse ennen kaikkea yhteiskunnallisen tason ongelmasta.

– Suomessa ja yleisemmin länsimaissa on lihavuusepidemia, koska ruokaympäristö on viimeisten vuosikymmenten aikana alkanut houkutella liialliseen energiansaantiin, hän sanoo.

Oulun yliopistossa lihavuuden ehkäisyyn ja hoitoon liittyvien teemojen parissa työskentelee suuri joukko tutkijoita eri tieteenaloilta. Tutkijat tuottavat tutkittua tietoa terveellisen painonhallinnan ja laihduttamisen tueksi.

Lihavuuden kehittymiseen vaikuttavia tekijöitä tutkitaan koko elinkaaren näkökulmasta ja etsitään ratkaisuja vaikuttavaan elintapaohjaukseen sekä kehitetään menetelmiä lihavuuden digihoitoon.

Pohjois-Suomen syntymäkohortteihin perustuvat tutkimukset ovat tuoneet entistä selvemmin esiin lihavuuden merkityksen sairauksien riskitekijänä. Tutkimukset ovat esimerkiksi osoittaneet kakkostyypin diabeteksen merkkejä jo 16-vuotiailla.

Lue myös: Suomalaisten riskitekijät kansantaudeille ovat vähentyneet – lihavuus lisääntyy yhä

Kommentoi Facebookissa