Tutkimus osoittaa – huumerattijuopumukset seuraavat jätevesissä havaittuja huumemääriä

Suomesta raportoitiin kaikkiaan 27 kaupungin tulokset.

Suomesta raportoitiin kaikkiaan 27 kaupungin tulokset. (Kuva Fotolia)

Amfetamiinin käyttö jatkaa kasvuaan Suomessa, kokaiinin käyttömäärien kasvu on tasaantunut.

HUUMEET THL:n jätevesitutkimukset osoittavat, että amfetamiinin käyttö on Suomessa edelleen lisääntynyt. Sen sijaan kokaiinin käytön kasvu on tasaantunut ja ekstaasin käyttö vähentynyt. Liikenteessä todetut huumerattijuopumukset seuraavat jätevesiseurannassa havaittuja huumeiden käyttömääriä.

Tuoreimmat laajan kansallisen huumeiden jätevesiseurannan tulokset ovat marras-joulukuun näytteenotosta 27 kaupungista lähialueineen sekä lisäksi tämän vuoden maaliskuulta Helsingistä, Espoosta, Turusta ja Tampereelta. Tutkimuksen väestöpohja on noin 60 prosenttia Suomen väestöstä.

Tulosten perusteella amfetamiinia käytetään laajasti koko maassa, ja käyttö on jatkanut kasvuaan etenkin pääkaupunkiseudulla. Helsingin ja lähiseutujen alueella todettiin maaliskuussa 2021 mittaushistorian korkeimmat amfetamiinin käyttömäärät. Helsingin Viikinmäen jätevedenpuhdistamon toiminta-alueeseen kuuluu Helsingin lisäksi Vantaan keski- ja itäosia sekä Tuusula, Sipoo, Järvenpää, Kerava, Mäntsälä ja Pornainen.

Liikenteessä todetut huumerattijuopumukset seuraavat jätevesiseurannassa havaittuja huumeiden käyttömääriä.
Liikenteessä todetut huumerattijuopumukset seuraavat jätevesiseurannassa havaittuja huumeiden käyttömääriä. (Kaavio THL)

Nousevaa trendiä amfetamiinin käytössä havaittiin pääkaupunkiseudun lisäksi esimerkiksi Lappeenrannassa, Kotkassa ja Porissa.

– Amfetamiinin käytön voimakas kasvu väestötasolla näkyy myös yhteiskunnallisissa lieveilmiöissä, kuten huumerattijuopumuksen kasvuna, toteaa yksikönpäällikkö Teemu Gunnar THL:stä.

Kokaiinin voimakas käytön kasvu on tasaantunut parin viime vuoden aikana, ja useissa kaupungeissa havaittiin lievää käyttömäärän laskua vuoden takaisista huippulukemista. Kehitys on nähtävissä etenkin pääkaupunkiseudulla ja suurimmissa kaupungeissa. Kokaiinin käyttö painottuu yhä voimakkaasti pääkaupunkiseudulle, kuten aiempinakin vuosina tehdyissä tutkimuksissa. Tamperetta pohjoisemmassa Suomessa kokaiinin käyttö on edelleen hyvin satunnaista.

Ekstaasia käytetään joka puolella Suomea, mutta myös sen käyttö on vähentynyt useissa tutkimuskaupungeissa. Metamfetamiinia käytetään tällä hetkellä Suomessa hyvin vähän. Metamfetamiinin käyttö on laskenut selvästi vuosista 2016 ja 2017, jolloin se ylitti väliaikaisesti pääkaupunkiseudulla jopa amfetamiinin käyttömäärät.

Suomessa huumeiden ongelmakäytössä yleisintä niin sanottua uutta huumetta, alfa-PVP:tä, todetaan jätevesitutkimuksissa säännöllisesti ainoastaan pääkaupunkiseudulla ja sen läheisyydessä Vihdin Nummelan puhdistamon alueella. Muuntohuumeiden käytön alueelliset ja ajalliset vaihtelut käytössä ovat selvästi perinteisempiä huumausaineita suurempia.

Juttuvinkki: Huumausaineiden käyttö on kasvanut merkittävästi 2000-luvulla – ”Nuorten kuolemat ovat lisääntyneet”

– Koko maan tasolla amfetamiinin, kokaiinin, ekstaasin metamfetamiinin yhteenlasketut käyttömäärät ovat noin kolminkertaisia verrattuna vuoteen 2012, jolloin laaja kansallinen jätevesitutkimus toteutettiin ensimmäistä kertaa, Gunnar sanoo.

Amfetamiinia käytettiin keväällä 2020 Suomessa edelleen enemmän kuin useissa muissa Euroopan maissa. Kokaiinin käyttö puolestaan jäi Suomessa selvästi keskimääräistä vähäisemmäksi huolimatta siitä, että aineen käyttö on lisääntynyt pidemmällä aikavälillä erityisesti pääkaupunkiseudulla.

Euroopan huumausaineiden seurantakeskuksen EMCDDA:n vuosittain julkaisemassa kansainvälisessä jätevesitutkimuksessa verrataan vuosittain yhden viikon aikana keväällä kerättyjen näytteiden tuloksia.

Lue myös: Jätevesitutkimus paljastaa – ”Amfetamiinia käytetään Suomessa nyt enemmän kuin koskaan aiemmin”

Kommentoi Facebookissa