TOIMEENTULO Työttömien perusturvan taso on heikentynyt tällä hallituskaudella. Työttömien perusturvaa ovat heikentäneet työttömyysetuuksiin ja yleiseen asumistukeen tehdyt leikkaukset ja aktiivimallista johtuva etuuksien alentaminen, selviää Perusturvan riittävyyden arviointiraportista 2015–2019.
Raportin mukaan eläkeläisten sekä sairaus- ja vanhempainpäivärahan saajien perusturvan taso on sen sijaan pysynyt jokseenkin ennallaan. Opiskelijoiden sosiaaliturva on muuttunut entistä lainapainotteisemmaksi.
– Pienituloisimmat voivat paikata perusturvan heikennykset täysimääräisesti toimeentulotuesta, jota ei ole leikattu hallituskaudella. Toimeentulotuen rooli työttömän perusturvan paikkaajana on esimerkkitapauksissa kasvanut huomattavasti vuodesta 2015, jopa yli sadalla eurolla kuussa, sanoo tutkimuspäällikkö Jussi Tervola THL:stä.
Perusturvaetuuksiksi on katsottu raportissa vähimmäismääräiset työttömyysetuudet, vanhempainpäivärahat, sairauspäivärahat, eläkkeet, kotihoidon tuki, opintotuki sekä niitä täydentävät asumistuet.
Toimeentulotukea ei lueta raportissa perusturvaan, mutta sitä on tarkasteltu nyt erikseen. Kaikki esimerkkikotitalouksien laskelmat on esitetty sekä toimeentulotuen kanssa että ilman sitä.
– Viitebudjettien perusteella työttömän, kotihoidon tuen, vähimmäismääräisen sairaus- tai vanhempainpäivärahan saajan tulotasot eivät riitä kattamaan kohtuullista minimikulutusta, mutta eläkeläisen perusturva kattaa. Opiskelijan sosiaaliturva kattaa kohtuullisen minimikulutuksen vain opintolainan kanssa, sanoo THL:n asiantuntija Susanna Mukkila.
Se, mikä katsotaan riittäväksi perusturvan tasoksi, on lopulta poliittinen päätös. Raportissa on käytetty suuntaa antavana mittatikkuna muiden muassa Kuluttajatutkimuskeskuksen kohtuullisen minimikulutuksen viitebudjetteja. Ne kertovat, millaiset tulot kotitalous tarvitsee kohtuulliseksi katsottuun vähimmäiskulutukseen.
Perusturvan mahdollistama tulotaso on Suomessa länsieurooppalaista kärki- tai keskitasoa riippuen perhemuodosta ja elämäntilanteesta.
Lain mukaan perusturvan riittävyys on arvioitava joka hallituskauden päätteeksi. Nyt julkaistu raportti on kolmas, jonka THL on koordinoinut ja julkaissut. Arviointiryhmässä on ollut mukana asiantuntijoita Kelasta, Helsingin ja Turun yliopistoista, Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta ja Tilastokeskuksesta.
Lue myös: Näin Kelan etuudet muuttuvat vuonna 2019 – opintotuesta lääkekattoon ja työttömyysturvaan
Kommentoi Facebookissa