”Nyrkkeily on väkivaltaisempaa kuin vapaaottelu”

Teemu Packalén pelasi vielä alle 16-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkueessa. (Kuva UFC Fighter Profile)

Vapaaottelija Teemu Packalén tekee töitä lastenkodissa itsensä ja lasten tähden.

VAPAAOTTELU Maailman vaarallisimpana lajina pidetään televisionäkyvyyden myötä suureen suosioon noussutta vapaaottelua. Lajin suurin suomalaistähti on puolestaan Makwan Amirkhani.

Ultimate Fighting Championship -vapaaotteluorganisaation tapahtumissa otellut Teemu Packalén vastasi Urheiluviikon toimittajan kysymyksiin lajin väkivaltaisuudesta. Packalén piti nyrkkeilyä huomattavasti vaarallisempana.

– Joskus aikoinaan vapaaottelu on lähtenyt siitä, että katsotaan voittaako karatejätkä painijan. Sitten he ottelevat keskenään ja katsotaan, kumpi voittaa. Ja siinä ei ole ollut niinkään sääntöjä. Ei oikeastaan mitään, Packalén kertaa lajin historiaa.

Teemu Packalén sanoo myös, ettei vapaaotteluissa ollut alun perin hanskojakaan.

– Mutta tiedättekö, minkä takia hanskat on käsissä? Nyrkkeilyssäkin? Ne suojaavat käsiä. Ne suojaavat sitä lyöjää. Aikoinaan, kun vapaaotteluissa ei ollut hanskoja ollenkaan, se oli sellaista kyttäämistä. Yhdessä kymmenen minuutin matsissa saattoi tulla yksi tai kaksi lyöntiä. Kukaan ei oikein uskaltanut lyödä, koska heti kun lyö otsaan, niin rystyset murtuvat.

Kun nyrkkeilyssä lyödään ottelija kanveesiin, tuomari tulee laskemaan kahdeksaan ja kysyy, onko hän kunnossa. Kun ottelija sanoo olevansa kunnossa, kamppailu jatkuu ja voi tulla kolme luvunlaskua. Packalénin mukaan nyrkkeilyssä pääsääntöisesti yritetään vain lyödä päähän.

– Vapaaottelussa on painiosat, on lukkopaini, on nivellukot, on heitot, on lähikontakti, on matto-ottelu, on pystyottelu, on potkut – tosi laaja skaala. Lajissa on tosi paljon sääntöjä.

Monet eri lajit ovat tuttuja turkulaiselle vapaaottelijalle. Pituudeltaan 185-senttinen Packalén viihtyi nuorempana kiekkokaukaloissa.

– Pelasin vielä alle 16-vuotiaiden maajoukkueessa. Minusta piti tulla ihan stara. En ole kasvanut kuudennen luokan jälkeen senttiäkään, olen ollut tosi fyysinen ja iso pelaaja silloin. Muut kasvoivat kiinni ja ohi. Sitten aloin painia, minulla on siis painipohja. Sen jälkeen menin vapaaottelun ja lukkopainin peruskurssille. Kaksi viikkoa siellä, ja valmentaja bongasi minut.

Kevyessä sarjassa ottelevalla Packalénilla olisi nykyisin mahdollisuus jättää siviilityöt, mutta hän kertoo jatkavansa mielellään töitään lastenkodissa.

– Psykologin kanssa olen puhunut. Hän sanoi, että se tekee hyvää päälleni, että saan tehdä töitä. Se pitää minun pääni kasassa, ja se on niille lapsille tärkeää, että olen siellä.

  • Lue koko Urheiluviikon haastattelu tästä.

Kommentoi Facebookissa