KESKUSRIKOSPOLIISI Suomen ja Ugandan poliisiviranomaiset ovat alkaneet vaihtaa tietoa liittyen Ugandan pääkaupungissa Kampalassa viime viikolla kuolleeseen suomalaismieheen. Tietojen vaihto liittyy kuolemansyyn selvittämiseen.
Kuolemansyyn selvittämistä koskevat tiedot ovat lain mukaan salassa pidettäviä. STT kuitenkin kertoo KRP:n vahvistaneen, että miehen ruumis on siirretty Suomeen.
Keskusrikospoliisi vastaanotti Ugandasta tulleen oikeusapupyynnön perjantaina 16. helmikuuta iltapäivällä ja välitti pyynnön eteenpäin Itä-Uudenmaan poliisilaitokselle. Toimivalta tutkinnassa on Ugandan viranomaisilla, mutta tapauksen luonteen vuoksi Suomen poliisiviranomaiset seuraavat tilanteen kehittymistä tarkasti.
Paljon julkisuutta saaneessa tapauksessa suomalainen 41-vuotias turvallisuusalalta tuttu liikemies löydettiin kampalalaisesta viiden tähden luksustason Pearl of Africa -hotellista kuolleena viime viikolla. Aluksi kerrottiin, että ruumiin olisi löytänyt miehen seurassa ollut ugandalaisnainen, sitten löytäjäksi ilmoitettiin samaan seurueeseen kuulunut toinen suomalainen, ex-ministeri Suvi Lindén.
Kuollut suomalainen oli perheellinen ja toiminut aikaisemmin kokoomuksen kunnallisvaaliehdokkaana Vantaalla. Kokoomuksen ex-ministeri Suvi Lindén puolestaan on päätynyt tätä ennen otsikoihin pääasiassa nostaessaan edelleen noin 5 000 euron sopeutumiseläkettä, koska ei oman ilmoituksensa mukaan saa palkkaa konsulttiyrityksestään Pearlconista.
Suomalaismies oli matkustanut Ugandaan pyrkiessään kirjallisen luvan turvin markkinoimaan Patrian aseteollisuuden tuotteita. Patrian pääomistaja on Suomen valtio. Lindén taas ilmoitti olleensa ”tietoyhteiskunnan edistämistä koskevissa asioissa” ja viittasi aikaisempaan rooliinsa YK:n laajakaistakomission erityislähettiläänä. Tehtävä päättyi kuitenkin jo vuonna 2015 ja Linden on nyt myöntänyt, ettei YK liity matkaan millään tavalla.
Asiantuntija arvioivat, että kiistämisestä huolimatta Suvi Lindén on entisenä ministerinä ja entisenä YK:n erityslähettiläänä ollut mukana edesauttamassa korkean tason tapaamisia suomalaismiehelle puolustusteollisuuden markkinoimiseksi. Miehellä oli Ugandan turvallisuuspalvelun johtajan kutsukirje, jota on myös väitetty väärennetyksi.
Uganda muistetaan Idi Aminin hallinnosta ja verisestä historiastaan, mutta edelleen rauhatonta maata ei nykyisin pidetä erityisen vaarallisena. Maan virkakoneisto on kuitenkin erittäin korruptoitunut. Tapausta tutkitaan murhana, mutta ruumiinavaustietoja ei ole toistaiseksi julkistettu.
Kommentoi Facebookissa