Uhanalaisille pikkupandoille syntyi Korkeasaaressa poikanen – edellinen perheenlisäys seitsemän vuotta sitten

Pikkupandojen lisääntyminen on viime vuosina onnistunut eläintarhoissa aiempaa paremmin.

Pikkupandojen lisääntyminen on viime vuosina onnistunut eläintarhoissa aiempaa paremmin. (Kuva Mari Lehmonen/ Korkeasaari)

Emo on saanut huolehtia poikasestaan kaikessa rauhassa.

PIKKUPANDA Pikkupandaemo kantaa suussaan punaruskean ja valkoisen kirjavaa myttyä ja sulloo sen turvaan puiseen pesäkoppiin. Korkeasaaren pikkupandaparin ensimmäinen poikanen on kahden kuukauden iässä edelleen täysin emostaan riippuvainen.

Pikkupanda painaa syntyessään noin sata grammaa ja avaa silmänsä vasta kuukauden iässä. Omin jaloin poikanen alkaa liikkua pesän ulkopuolella vasta syys-lokakuussa.

Emo on saanut huolehtia poikasestaan Korkeasaaressa kaikessa rauhassa ja vasta nyt pikkuinen pikkupanda käytettiin pikaisesti eläinlääkärin tarkastuksessa. Poikanen on uros ja sille on kertynyt painoa jo yli 800 grammaa. Tulokas sai eläinlääkäriltä tunnistussirun ja matolääkkeen.

Pikkupandat elävät erittäin uhanalaisina Keski-Aasiassa Himalajan alarinteillä. Niitä on luonnossa alle 10 000 ja määrän on arvioitu vähentyneen puolella viimeisten 18 vuoden aikana. Metsien hakkuut ja karjan laidunmaiden laajeneminen ovat vähentäneet ja pirstoneet lajille sopivia elinalueita.

Pikkupandat suosivat syrjäisiä, korkealla sijaitsevia bambumetsiköitä ja elinalueiden vaikeapääsyisyys onkin niiden paras suoja. Korkeasaari osallistuu pikkupandojen suojeluun keräämällä varoja Red Panda Networkille. Viime vuoden lahjoitussumma käytettiin metsänvartijoiden palkkaamiseen suojelualueelle.

Pikkupanda kuuluu myös eläintarhojen suojeluohjelmaan, jolla pyritään luomaan lajille elinvoimainen tarhakanta. Pikkupandojen lisääntyminen on viime vuosina onnistunut eläintarhoissa aiempaa paremmin. Korkeasaaressa syntyi pikkupandanpentu viimeksi seitsemän vuotta sitten.

Lue myös: Tässä on yksi maailman uhanalaisimmista sammakoista – ja löydät sen Suomesta

 

Kommentoi Facebookissa