HÄIRINTÄ Ulkoministeri Timo Soini ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen ovat päättäneet teettää riippumattoman selvityksen häirintätapauksien hoitamisesta ulkoministeriössä.
– Suhtaudumme erittäin vakavasti epäasialliseen käytökseen. Ulkoministeriön ja edustustojen on oltava työntekijöille turvallinen työpaikka. Koska työnantajan ja työntekijäjärjestöjen välillä näyttää olevan erimielisyyksiä siitä, miten häirintätapauksia ulkoministeriössä hoidetaan, olemme päättäneet teettää riippumattoman selvityksen, kertovat ministerit.
Asia nousi esille tänään Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO:n toimesta. Henkilöstöjärjestön mukaan ulkoministeriön tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysely paljastaa, että ministeriössä on lukuisia häirintätapauksia, joita ei ole käsitelty ministeriön omien ohjeiden mukaan henkilöstön edustajien kanssa.
Ulkoministeriössä olisi tehty kymmeniä ilmoituksia häirinnästä, mutta JUKO:n mukaan suurta osaa niistä ei ole lähdetty selvittämään ministeriön sisäisten ohjeiden mukaisesti.
– Ministereinä haluamme, että ulkoministeriössä vallitsee kaikkia työyhteisön jäseniä kunnioittava ilmapiiri. Jokaisen tulee voida tehdä työtään ilman fyysisen tai henkisen väkivallan uhkaa, sekä olla ylpeä työstään ilman häirintää tai vähättelyä.
Ministeriössä noudatettavassa Hyvän työyhteisön oppaassa ja sen korvaavassa, kesäkuun alussa voimaan tulleessa valtioneuvoston yhteisessä niin sanotussa Varhaisen tuen mallissa on yksityiskohtaiset ohjeet siitä, miten häirintäilmoituksia käsitellään.
JUKO kertoo kuitenkin yrittäneensä useampaan otteeseen saada häirintätapaukset käsittelyyn. Ministeriön työnantajaedustajat eivät ole suhtautuneet järjestön mukaan esityksiin myönteisesti, vaan ovat päinvastoin pyrkineet välttelemään asiaa.
– Osapuolten oikeusturvan vuoksi on tärkeää tutkia kaikki esille nousseet tapaukset. Kaikki häirintätapaukset otetaan vakavasti ja käsitellään yksityistä koskevina, luottamuksellisina asioina. Emme hyväksy minkäänlaista epäasiallista kohtelua, ministerit vakuuttavat.
Ulkoministeriön keväällä 2018 toteuttamassa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskyselyssä kävi ilmi, että häirinnästä oli tehty esimiehille 54 ilmoitusta, mutta vain 13 tapauksessa asiaa oli lähdetty selvittämään ministeriön ohjeiden mukaisesti.
Lue myös: Ulkoministeriössä tehty kymmeniä ilmoituksia häirinnästä – ”Tätä ei voida ohittaa olankohautuksella”
Kommentoi Facebookissa