Upeita olympiauutisia suomalaisesta painista – ”Ihan käsittämätön temppu”

Elias Kuosmanen painii raskaassasarjassa

Elias Kuosmanen painii raskaassasarjassa. (Kuva AOP)

Elias Kuosmanen yllätti painimalla Suomelle olympiapaikan painoluokan vaihdon jälkeen. Taekwondossa Suvi Mikkosen olympiamatka Tokioon jäi haaveeksi.

PAINI Painija Elias Kuosmanen hankki lauantaina Suomelle maapaikan Tokion olympialaisiin 130-kiloisten sarjassa Sofiassa käytävissä painin olympiakarsinnoissa. Kuosmanen paini lauantaina ukrainalaisen Mykola Kutshmiin kanssa tasan 1-1, mutta voitti ottelun viimeisen suorituspisteen ansiosta.

Kuosmanen voitti aiemmin Alexandros Papadatosin tyylipuhtaasti 9-0 ja sen jälkeen hän kaatoi Radoslav Georgievin. Myös tuo ottelu päättyi tasan, mutta Kuosmanen voitti ottelun saatuaan viimeisen suorituspisteen.

Kuosmasen olympiamatka on käytännössä nyt varma. Asian sinetöi Suomen Olympiakomitea seuraavissa valinnoissaan.

Kuosmaselle alkuvuosi on ollut varsin tapahtumarikas. Hän paini aiemmin 97-kiloisten sarjassa, mutta joutui hakemaan olympiapaikkaa raskaammasta sarjasta.

Arvi Savolainen oli aiemmin paininut Suomelle maapaikan 97-kiloisten sarjasta ja jokaiseen painoluokkaan pääsee vain yksi edustaja maata kohti. Kuosmasen oletettiin jäävän jo rannalle Tokiosta, mutta hän päätti vielä yrittää ja tulosta tuli.

Raskaammassa sarjassakin Kuosmasen taidot riittivät olympiapaikkaan. Saavutus on painoluokan vaihdon myötä todella kova.

– Ihan käsittämätön temppu! En tiedä, onko painihistoria nähnyt koskaan vastaavaa. Tällainen satakiloinen rääpäle tulee isoon sarjaan, pistää isoja miehiä kumoon ja pääsee olympialaisiin – vielä tällä nykysysteemillä, jolla pääsy kisoihin on oikeasti hemmetin kova juttu. Kovia arvokisamitalisteja jää kuitenkin joka sarjasta ulos tapahtumasta, Kuosmanen kommentoi YLE:n nettisivuilla.

Savolainen lukeutuu 97-kiloisten sarjassa Tokiossa mitalisuosikkeihin. Kuosmasen osalta mitaliodotukset ovat maltillisempia, mutta mies osoitti olympiakarsinnoissa venymiskykynsä.

Taekwondosta huonompia uutisia

Suomalaiselle taekwondolle lauantai ei ollut riemukas, kun Suvi Mikkosen olympiaunelma romahti. Mikkonen jäi olympiapaikasta Tokioon karsintaturnauksessa yhden voiton päähän.

Mikkonen, 32, edusti Suomea olympialaisissa Lontoossa 2012 sekä Rio de Janeirossa 2016. Lontoossa Mikkonen saavutti jaetun viidennen sijan ja Riossa hän eteni puolivälieriin.

Vuonna 2014 EM-pronssia voittanut Mikkonen on aiemmin ilmoittanut lopettavansa aktiiviuransa tänä vuonna.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Tokion olympialaiset – uintia ja koripalloa ei YLE:n kanavilla nähdä

Kommentoi Facebookissa