Urheilun supervuosi piloille? – koronaviruksesta rajuja uhkakuvia

F1-sarjan Kiinan GP on järjestetty Shanghaissa sijaitsevalla radalla vuodesta 2004 lähtien. Koronaviruksen takia kisa jää 2020 ajamatta (Kuva: AOP)

F1-sarjan Kiinan GP on järjestetty Shanghaissa sijaitsevalla radalla vuodesta 2004 lähtien. Koronaviruksen takia kisa jää 2020 ajamatta (Kuva: AOP)

Koronavirusepidemian leviäminen on uhka suurille urheilutapahtumille, kuten jääkiekon MM-kisoille, jalkapallon EM-kisoille tai Tokion kesäolympialaisille.

URHEILU Koronavirusepidemia on levinnyt Kiinasta Pohjois-Italiaan. Massatapahtumia, kuten jalkapallo-otteluita, on Italiassa jo peruttu. Pelejä on pelattu Milanossa ja kaupungin lähialueilla jo tyhjille katsomoille tai peruttu kokonaan.

Kiinassa kaikki urheilutapahtumat peruttiin jo tämän vuoden keväältä. Huhtikuussa ohjelmassa olleen Formula ykkösten Shanghain osakilpailun peruuntumisesta ilmoitettiin jo muutama viikko sitten.

Shanghain kisalle ehdotettiin korvaavaa järjestäjää juuri Italiasta. Ensin kisaprojektiin ilmoitti halukkuutensa Imolan radan taustayhtiö ja myöhemmin Mugellon radan taustayhtiö.

Keskiviikkona Mugellon kisasuunnitelmasta uutisoitiin vielä eräässä suomalaisessa valtamediassa. Kyse oli kuitenkin netistä poimitusta ulkomaisesta uutislähteestä, jonka alkuperäinen lähde oli peräisin viime viikolta ennen Italian koronaepidemian puhkeamista. Suunnitelma Italiassa järjestettävästä korvaavasta kisasta on jo ö-mapissa, eikä Kansainvälinen Autoliitto FIA ole edes virallisesti kommentoinut harkitsevansa korvaavaa kisaa Italiaan.

Tällä hetkellä spekuloidaan, perutaanko F1-kauden maaliskuun ja huhtikuun kaikki kilpailut, jos koronaepidemia pahenee. Australia ja Bahrain, missä maaliskuun kisat olisi määrä ajaa, ovat asettaneet jo tiukkoja matkustusrajoituksia. Vietnam on puolestaan Kiinan rajanaapuri ja maassa on jo matkustusrajoitteita Kiinan suunnasta.

Virallinen ilmoitus on kuitenkin annettu vasta Kiinan GP:n peruuttamisesta. Muiden kisojen kohtalo riippuu koronavirustilanteen kehittymisestä. Jos viruksen leviäminen saadaan kuriin, kisoja tuskin peruutetaan.

Jääkiekon MM-kisat on määrä järjestää toukokuussa Sveitsissä Zürichissä ja Lausannessa. Kisajärjestäjät ovat ilmoittaneet, ettei muutoksia suunnitelmiin toistaiseksi ole tullut, mutta tilannetta koronaviruksen osalta tietysti seurataan.

Sveitsi on Italian naapurimaa. Jos Italian epidemia paisuu pitkin kevättä, ovat jääkiekon MM-kisat luonnollisesti vaarassa.

Kesä-heinäkuussa järjestetään jalkapallon EM-kisat 12 eri maassa eri puolella Eurooppaa. Italiassa otteluita on määrä pelata Roomassa.

Kisojen peruuntuminen tai ottelusiirrot toisille paikkakunnille ovat toistaiseksi epätodennäköistä, mutta massiivisempi epidemia voisi tietysti muuttaa tilannetta.

Kesäolympialaiset on määrä järjestää Tokiossa heinä-elokuussa. Japanin kisajärjestäjät ovat ilmoittaneet, että kisat tullaan järjestämään suunnitelmien mukaan. Toki suunnitelmat voivat muuttua, jos riski koronaviruksen osalta kasvaa.

Tokion kisoihin on aikaa vielä viitisen kuukautta. Mikäli epidemia ei alkukesään mennessä paisu merkittävästi, kisat tuskin ovat uhattuna. Mutta uhkakuviahan on aina ilmoilla.

Teksti: Otto Palojärvi

LUE MYÖS: Leijonat oli pilata vuosisadan jääkiekkoihmeen – ”Jos nyt häviätte noille suomalaisille…”

Kommentoi Facebookissa