Uruguay houkuttelee UPM:n uutta sellutehdasta – maan presidentti tapasi Niinistön

Presidentit keskustelivat Suomen ja Uruguayn poliittisista ja taloudellisista suhteista sekä yhteistyömahdollisuuksista.

Presidentit keskustelivat Suomen ja Uruguayn poliittisista ja taloudellisista suhteista sekä yhteistyömahdollisuuksista. (Kuva Juhani Kandell/TPK)

Kohutulle Fray Bentosin sellutehtaalle kaavaillaan huomattavan suuruusluokan seuraajaa.

VALTIOVIERAILU Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on tavannut Uruguayn presidentti Tabaré Vázquezin valtiovierailulla Helsingissä. Presidentit keskustelivat Suomen ja Uruguayn poliittisista ja taloudellisista suhteista sekä yhteistyömahdollisuuksista. Lisäksi esillä olivat EU:n ja Latinalaisen Amerikan ajankohtaiset asiat, YK-asiat, kansainvälinen turvallisuustilanne sekä maailmantalouden näkymät.

Tapaamisen jälkeisessä lehdistötilaisuudessa presidentti Vázquez onnitteli Suomea 100-vuotisjuhlavuotenaan ja totesi, että maiden väliset suhteet ovat erinomaiset. Presidentti Niinistö sanoi, että maiden hyvä yhteistyö on näkynyt myös YK:ssa. Niinistö mainitsi myös, että maiden kohtaamat haasteet ovat hyvin samankaltaisia. Molemmille suhteet Yhdysvaltain kanssa ovat tärkeät.

– Erityistä huolta aiheuttaa protektionististen ajatusten nousu. Myös tässä lähiympäristössämme olemme samankaltaisessa tilanteessa. EU on törmännyt moniin hankaluuksiin: Brexitiin, finanssikriisin jälkeiseen tilanteeseen ja ehkä tyytymättömyyteen unionia kohtaan, jota niin monissa maissa tunnetaan. Vastaavasti Etelä-Amerikassa Mercosur-järjestö on ollut vaikeuksissa, presidentti Niinistö jatkoi.

Molemmat presidentit korostivat maiden tiiviitä taloussuhteita. Vierailun yhteydessä allekirjoitettiin valtiosopimus tullialan yhteistyöstä, mikä presidentti Niinistön mukaan osoittaa, että yhteistyö tiivistyy entisestään.

Lehdistötilaisuudessa nousi esille UPM:n mahdollinen uusi sellutehdastehdasinvestointi Uruguayhin. Presidentti Niinistön mukaan mahdollinen investointi on hyvä esimerkki siitä, miten maiden väliset taloussuhteet toimivat.

– Tällaisina aikoina on erittäin tärkeää, että pienet kansakunnat, joilla on kokemusta vaativissa olosuhteissa elämisestä isojen naapurimaiden kanssa, pitävät yhtä. Meidän täytyy painottaa kansainvälisen järjestyksen, kuten YK:n, tärkeyttä. Mitä tulee selluteollisuuteen, olen ymmärtänyt, että investointi hyödyttäisi sekä Uruguayta että Suomea. Uskon, että keskustelut jatkuvat, presidentti Niinistö sanoi.

Presidentti Vázquezin mukaan sellutehtaan neuvottelut ovat alkuvaiheessa, mutta Uruguayn hallitus on hyvin kiinnostunut viemään hanketta eteenpäin.
Presidentti Vázquezin mukaan sellutehtaan neuvottelut ovat alkuvaiheessa, mutta Uruguayn hallitus on hyvin kiinnostunut viemään hanketta eteenpäin. (Kuva Juhani Kandell/TPK)

Presidentti Vázquezin mukaan neuvottelut ovat alkuvaiheessa, mutta Uruguayn hallitus on hyvin kiinnostunut viemään hanketta eteenpäin.

– Etsimme voimakkaasti ratkaisuja avoimina oleviin kysymyksiin. Meillä on suuret toiveet, että tämä investointi toteutuu, presidentti Vázquez sanoi.

Sellutehdas on tärkeä Vázquezille, joka on Uruguayn ensimmäinen vasemmistolainen presidentti. Vasemmisto vastusti alun perin Metsä-Botnian perustamaa rajajoella sijaitsevaa Fray Bentosin sellutehdasta, joka aiheutti selkkauksia Argentiinan kanssa. Yli miljoona tonnia selluloosaa vuosittain tuottava tehdas on nykyisin UPM:n omistuksessa.

Vázquez kaipaa maahan työllisyyttä parantavia uusia investointeja, uutta tehdasta kaavaillaan nyt keskelle Uruguayta Paso de los Torosin kaupungin lähelle. Maan media kertoo infrastruktuuria suunniteltavan ja neuvottelujen olevan loppusuoralla. Joka tapauksessa presidentti Vázquez vieraili Suomessa UPM:n pääkonttorilla ja tapasi toimitusjohtaja Jussi Pesosen.

Presidentti Vázquezin mukana Suomessa vierailevat ulkoministeri Rodolfo Nin Novoa, talous- ja valtiovarainministeri Danilo Astori, liikenne- ja julkisten töiden ministeri Victor Rossi, teollisuus-, kaivos- ja energiaministeri Carolina Cosse, maatalous- ja kalastusministeri Tabaré Aguerre sekä asunto-, aluesuunnittelu- ja ympäristöministeri Eneida de León. Presidentin mukana matkustaa lisäksi yritysvaltuuskunta.

Presidentti Vázquez on lisäksi pääpuhuja Biomedicumissa tupakoinnin ehkäisyä käsittelevässä seminaarissa, hän on koulutukseltaan lääkäri ja tunnettu tupakoinnin vastaisuudestaan.

Kommentoi Facebookissa