Uusi Audi A8 on täynnä tekniikkaa – auto skannaa jopa tienpinnan epätasaisuudet etukäteen

A8 aloittaa rinkulamerkin muotoilussa uuden aikakauden, ja tyylistä on saatu esimakua useankin konseptiauton voimin.

A8 aloittaa rinkulamerkin muotoilussa uuden aikakauden, ja tyylistä on saatu esimakua useankin konseptiauton voimin. (Kuva Audi)

Järjestelmä parantaa myös A8:n ajovakautta erityisesti mutka-ajossa, kiihdytyksissä ja jarrutuksissa.

AUTOT Audin lippulaivana toimivan A8:n neljäs sukupolvi paljastettiin koko komeudessaan Barcelonassa, mutta autosta annettiin jo ennakkoon reilusti tietoja. A8 aloittaa rinkulamerkin muotoilussa uuden aikakauden, ja tyylistä on saatu esimakua useankin konseptiauton voimin. Tekniikkakin meni perusteellisesti uusiksi, koska tämänhetkinen A8 on jäänyt pahasti jälkeen pahimpien kilpailijoiden tasosta.

Esimerkiksi S-luokan Mersussa on ollut jo usean vuoden ajan tienpinnan pomput ja montut etukäteen tunnistava systeemi, ja samankaltainen järjestelmä tuli nyt Audiinkin. A8:n nokalla oleva kamera skannaa edessä kulkevan tien jopa 18 kertaa sekunnissa, minkä jälkeen tieto lähetetään auton jousitukselle. Se pystyy näin mukautumaan epätasaisuuksiin jo valmiiksi.

Ingolstadtin rinkulamerkki mainostaa, että systeemi pystyy käytännössä poistamaan kaikki värinät ja tärähdykset, kun sähkömekaaninen jousitus reagoi niihin huippunopeasti jo ennen monttuihin osumista. Tämä on saatu toteutettua asentamalla joka pyörään oma sähkömoottorinsa. Kaikki moottorit saavat virtansa auton 48 voltin sähköjärjestelmästä. Järjestelmä ei pelkästään kohenna mukavuutta, vaan se parantaa myös A8:n ajovakautta erityisesti mutka-ajossa, kiihdytyksissä ja jarrutuksissa.

Audin uuden lippulaivan tekniikassa ei ole panostettu pelkästään mukavuuteen ja ajovakauteen, vaan myös turvallisuutta on mietitty uudelta kantilta.
Audin uuden lippulaivan tekniikassa ei ole panostettu pelkästään mukavuuteen ja ajovakauteen, vaan myös turvallisuutta on mietitty uudelta kantilta. (Kuva Audi)

Aktiivijousitus toimii yhdessä nelipyöräohjauksen kanssa, joka vakauttaa myöskin menoa omalta osaltaan. Lisäksi jokapyöräohjaus tekee A8:n kääntösäteestä jopa pienemmän kuin paria autoluokkaa kompaktimmassa A4:ssä. Audin uuden lippulaivan tekniikassa ei ole panostettu pelkästään mukavuuteen ja ajovakauteen, vaan myös turvallisuutta on mietitty uudelta kantilta. Tässäkin hyödynnetään auton jousitusta.

Jousituksen sensorit pystyvät nimittäin tunnistamaan A8:aa uhkaavan törmäyksen. Jos sivusuuntainen osuma näyttää väistämättömältä ja vauhtia on yli 25 km/h, auton jousitus nousee törmäyspuolelta jopa 80 milliä ylemmäksi vain puolessa sekunnissa. Näin törmäyksen voimaa pystytään ohjaamaan korin vahvempiin osiin, kuten lattiarakenteeseen ja kynnyskoteloihin.

Tämän seurauksena kuskin ja matkustajien osalle tuleva rasitus pienenee jopa 50 prosentilla, mikä vähentää tietysti loukkaantumisriskiä merkittävästi. Uusi A8 nähtiin muuten jo ennen heinäkuun ensiesittelyä valkokankaalla. Auto esiintyi nimittäin Spider-Man: Homecoming -elokuvassa, joka sai ensi-iltansa leffateattereissa kesäkuun lopulla.

Audi A8:n sisätilat taipuvat työskentelyyn ja lepäämiseen kuin lentokoneen business-luokassa ikään.
Audi A8:n sisätilat taipuvat työskentelyyn ja lepäämiseen kuin lentokoneen business-luokassa ikään. (Kuva Audi)

Kommentoi Facebookissa