Uusi valtion virasto aloitti vuodenvaihteessa – Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät

Uuden viraston tehtäviä ovat muun muassa siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset sekä holhous- ja edunvalvonta-asiat.

Uuden viraston tehtäviä ovat muun muassa siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset sekä holhous- ja edunvalvonta-asiat. (Kuva Fotolia)

Digi- ja väestötietoviraston tarkoitus on helpottaa kansalaisten arkea.

VIRASTO Suomessa aloitti vuodenvaihteessa toimintansa uusi virasto, Digi- ja väestötietovirasto. Virasto syntyi, kun Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät. Digi- ja väestötietoviraston tavoite on helpottaa kansalaisten arkea digitalisaation keinoin.

– Edistämme yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaamme tietojen saatavuutta ja tarjoamme palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin, kuvailee pääjohtaja Janne Viskari uuden viraston tehtävää.

Toiminnan ohjenuora on digitalisaation edistäminen yhteiskunnassa. Tarkoitus on tukea kansalaisten asiointia julkisen hallinnon kanssa ja tehdä Suomesta entistä sujuvammin toimiva yhteiskunta.

– Tämä vaatii teknologian ennakkoluulotonta hyödyntämistä, mutta myös uudenlaista toimintakulttuuria ja entistä tiiviimpää yhteistyötä eri toimijoiden välillä, pääjohtaja Viskari sanoo.

Virasto palvelee kansalaisia usealla paikkakunnalla.

– Yhdistymisen myötä viraston kaikki palvelupaikkamme säilyvät ennallaan. Kansalaiset voivat hoitaa asiansa missä tahansa Digi- ja väestötietoviraston palvelupisteessä eli entisissä maistraattien palvelupisteissä eri puolilla maata, kertoo Viskari.

Yhdistämällä eri viranomaisilla jo olevaa tietoa kansalaisen ei esimerkiksi tarvitse täyttää hakemuksiin yhteystietojaan joka kerta yhä uudelleen, vaan tiedot päivittyvät hakemukseen automaattisesti taustajärjestelmistä, kuten väestötietojärjestelmästä.

Viraston tehtäviä ovat muun muassa siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito.

Sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat muun muassa Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin eli Suomi.fi-valtuudet.

Lue myös: Selvitysmies romuttaisi Sipilän visioiman kehitysyhtiön – miljardit palautettaisiin takaisin valtiolle

Kommentoi Facebookissa