Uusi vesiliikennelaki edellyttää, että veneessä on päällikkö – huolehtii tarvittaessa kaikille pelastusliivit päälle

Erityisesti avoveneellä liikkuessa pelastusliivit on järkevää pitää aina päällä.

Erityisesti avoveneellä liikkuessa pelastusliivit on järkevää pitää aina päällä. (Kuva AOP)

Veneen päällikkö vastaa veneen ja mukana olevien turvallisuudesta.

VESILIIKENNELAKI Kesäkuun alussa voimaan tuleva uusi vesiliikennelaki ajanmukaistaa ja kokoaa yhteen vesiliikenteen säädökset ja antaa näin veneilijöille entistä selkeämmät pelisäännöt turvalliseen veneilyyn.

– Uudistuksen tavoitteena on lisätä vesiliikenteen turvallisuutta ja helpottaa veneilijöiden arkea, kun säädökset ja ohjeistukset löytyvät nyt yhdestä paketista. Näemme, että entistä selkeämmät pelisäännöt tukevat kaikkia veneilijöitä ja auttavat näin vastuullisen veneilykulttuurin leviämistä, painottaa Traficomin ylijohtaja Jarkko Saarimäki.

Vesiliikenteen sääntöjen osuus laissa on entistä kattavampi ja laissa tulevat käsitellyksi niin väistämissäännöt, edellytykset tähystykseen, vesikulkuneuvojen tekniset vaatimukset kuin toimintaohjeet kanavillekin. Uuteen lakiin on tuotu myös vesiliikennemerkit kuvineen ja selityksineen, mutta uusia merkittäviä pakkoja tai sakkoja uudistus ei tuo mukanaan.

Erityisesti veneen päällikön vastuullinen rooli korostuu uudessa laissa. Veneen päällikkö vastaa veneen ja mukana olevien turvallisuudesta.

– Yksi merkittävä muutos uudessa vesiliikennelaissa on päällikön vastuun korostaminen. Ennen kuin vesille lähdetään, on aina tiedettävä, kuka kantaa veneessä vastuun, kertoo tiiminvetäjä Suvi Toppari.

Päällikön tulee huolehtia vesikulkuneuvon turvallisuudesta ja siitä, että kaikkia vesikulkuneuvossa olevia on ohjeistettu turvalliseen toimintaan. Päällikkö myös vastaa siitä, että varusteet ovat helposti saatavilla eli esimerkiksi kelluntapukineita ei voi matkan aikana säilyttää lukkojen takana.

Päällikkö vastaa, että kelluntapukineet on kaikilla puettuina, mikäli olosuhteet niin edellyttävät. Niiden jatkuvaa käyttöpakkoa ei laissa ole, mutta erityisesti avoveneellä liikkuessa liivit on järkevää pitää aina päällä, koska niitä ei välttämättä ehtisi pukea yllättävässä tilanteessa.

Venereissulla pitää jatkossa olla mukana asianmukainen merikartta, mikäli matkan luonne vaatii reittisuunnittelua.

Lue myös: Suomessa suositaan moottoriveneitä – suosituimmat nimet ovat Maria, Helmi ja Bella

Kommentoi Facebookissa