Uusia koronatartuntoja ilmoitettu Suomessa 98 – tartunta myös Venäjältä tulleella bussimatkustajalla

Jokaisen tulisi harkita tarkkaan, onko Venäjälle tai sieltä Suomeen nyt välttämätöntä matkustaa.

Jokaisen tulisi harkita tarkkaan, onko Venäjälle tai sieltä Suomeen nyt välttämätöntä matkustaa. (Kuva AOP)

Venäjän koronatilanne on merkittävästi huonompi kuin Suomen.

KORONAVIRUS Tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu 98 uutta koronavirustapausta 15.9.2020. Tautitapaukset jakaantuvat kymmenen päivän ajalle.

Päijät-Hämeeessa on todettu 23 uutta tartuntaa, joista 18 on Lahdessa ja 5 muualla Päijät-Hämeessä. Tartunnoista suuri osa liittyy jo aiemmin todettuun, ravintolasta alkunsa saaneeseen tartuntaketjuun.

Keski-Suomessa on todettu kaikkiaan 25 uutta tartuntaa, joista 14 Äänekoskella, 5 Jyväskylässä ja 3 Saarijärvellä. Lähes kaikki Äänekosken ja Saarijärven tartuntatapaukset liittyvät syyskuun alussa järjestettyyn yksityistilaisuuteen.

Pirkanmaalla uusia tapauksia on 17, joista 6 Tampereella. Lisäksi Mänttä-Vilppulassa on todettu tapauksia iäkkäiden palvelukeskuksessa. Kanta-Hämeessä tapauksia on 3.

Myös Venäjältä Suomeen bussilla matkustaneella on todettu koronavirustartunta. Bussi lähti Pietarista kohti Haminaa tiistaina 8.9. Bussissa oli 51 matkustajaa, joista yhdellä todettiin Suomeen tulon jälkeen koronatartunta. Matkustaja oli saanut ensimmäisiä oireita 9.9. eli päivää bussimatkan jälkeen.

Muista matkustajista 32:n yhteystiedot on saatu selvitettyä, ja kuntien tartuntatautiviranomaiset ottavat heihin yhteyttä. Altistuneet matkustajat voidaan määrätä karanteeniin. Vielä 18 matkustajan tietoja selvitetään.

Juttuvinkki: Kouluissa ja päiväkodeissa useita altistustilanteita – jatkotartuntoja todettu toistaiseksi muutamia

Venäjältä Suomeen matkustamista on rajoitettu tällä hetkellä koronan takia. Suomeen saa tulla vapaasti, jos on Suomen kansalainen tai kaksoiskansalainen. Muutoin Venäjältä Suomeen voi matkustaa vain välttämättömistä syistä, kuten pakottavien perhesyiden takia tai huoltovarmuuden kannalta merkittävän työn vuoksi.

– Venäjän koronatilanne on merkittävästi huonompi kuin Suomen. Oleskelu tällaisessa maassa lisää riskiä koronavirustartunnalle verrattuna riskiin Suomessa. Jokaisen tulisi harkita tarkkaan, onko Venäjälle tai sieltä Suomeen nyt välttämätöntä matkustaa, sanoo THL:n johtava asiantuntija Jari Jalava.

Venäjältä tuleville matkustajille annetaan rajatarkastuksen yhteydessä THL:n ja STM:n laatima ohje siitä, miten vähennetään riskiä koronavirustartunnoille Suomessa.  Ohjeen mukaan riskimaasta saapuvalle suositellaan omaehtoista 14 vuorokauden karanteenia.

Suomeen saapuu tällä hetkellä keskimäärin reilut kymmenen linja-autoa viikossa Kaakkois-Suomen rajavartioston maantierajanylityspaikkojen kautta. Linja-autoliikenne kohdistuu Vaalimaan ja Nuijamaan rajanylityspaikoille. Vaalimaalla rajan ylittää noin 10 ja Nuijamaalla 3–5 linja-autoa viikossa.

Lue myös: Koronaviruksen aiheuttamia maahantulon rajoituksia puretaan – Ruotsista pääsee kohta jälleen Suomeen

Kommentoi Facebookissa