Kouluissa ja päiväkodeissa useita altistustilanteita – jatkotartuntoja todettu toistaiseksi muutamia

Testin tekemisessä on huomioitava lapsen etu ja vaalittava lapsiystävällisyyttä.

Testin tekemisessä on huomioitava lapsen etu ja vaalittava lapsiystävällisyyttä. (Kuvituskuva Päivän Lehti)

Altistumisten takia on asetettu karanteeniin yhteensä yli 1 700 ihmistä.

KORONAVIRUS Koulujen alkamisen jälkeen THL:n tietoon on tullut yli 40 tilannetta, jossa koronavirustartunnan saanut on altistanut useita henkilöitä tartunnalle varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa.

Altistumisten takia on asetettu karanteeniin yhteensä yli 1 700 ihmistä. Altistuneiden jatkotartuntoja on toistaiseksi todettu vain muutamia.

– Ensimmäiset seurantatiedot kouluista viittaavat siihen, että tartunnan saaneet ja altistuneet oppilaat tunnistetaan varsin hyvin. Kevään 2020 tapaan jatkotartuntoja on toistaiseksi ollut vähän , kertoo asiantuntijalääkäri Emmi Sarvikivi THL:stä.

THL seuraa tehostetusti lasten ja nuorten tartuntatilannetta keräämällä tiedot altistumisista ja jatkotartunnoista.

Juttuvinkki: Uusia ohjeita lapsen viennistä koronavirustestiin – ”Testeissä vaalittava lapsiystävällisyyttä”

THL:n ohjetta lasten koronatestaamisesta on tulkittu paikoin väljästi.  Alle kouluikäisten lieviä hengitystieoireita voi seurata kotona muutaman päivän ajan ilman testiin hakeutumista. Sen sijaan isompien lasten, nuorten ja aikuisten tulee hakeutua testiin heti kun lieviäkin koronavirukseen sopivia oireita ilmenee. Oireisena ei tule myöskään liikkua kodin ulkopuolella.

– Erityisen tärkeää on viedä lieväoireinenkin lapsi testiin viiveettä, jos lapsi tai joku perheenjäsenistä on altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle tai on matkaillut ulkomailla edeltävän kahden viikon aikana, Sarvikivi painottaa.

Jos lieväoireiset eivät noudata ohjetta testaamisesta ja kontaktien välttämisestä, diagnoosi viivästyy ja jatkotartuntojen todennäköisyys sekä altistuneiden joukko kasvavat. Tämä vaikeuttaa epidemian torjuntaa.

Lue myös: Uusia koronatartuntoja ilmoitettu 93 eri puolilla maata – kiekkojoukkueesta opiskelijoiden kokoontumisiin

Kommentoi Facebookissa