Uusia koronatartuntoja ilmoitettu 93 eri puolilla maata – kiekkojoukkueesta opiskelijoiden kokoontumisiin

THL suosittaa maskin käyttöä, kun ollaan joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja on vaikeaa välttää.

THL suosittaa maskin käyttöä esimerkiksi joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja on vaikeaa välttää. (Kuva AOP)

Käytännössä liki kaikki Mikkelin kaupungin keskustassa viikonvaihteessa asioineet ovat voineet altistua.

KORONAVIRUS Tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu 93 uutta koronavirustapausta 9.9.2020. Tautitapaukset jakaantuvat reilun viikon ajalle, ja luvussa on mukana noin 10 tapausta, jotka jäivät puuttumaan edelliseltä päivältä teknisen raportointiviiveen takia.

Noin 50 uutta tartuntatapausta liittyy eri puolilla maata ilmenneisiin, jo tiedossa olleisiin ryvästymiin, kuten mikkeliläiseen Jukureiden jääkiekkojoukkueeseen, opiskelijoiden kokoontumisiin sekä Lahdessa ravintolasta alkunsa saaneeseen tartuntaketjuun. Loput tapaukset ovat yksittäisiä tartuntoja tai pieniä tartuntaryppäitä eri puolilla maata.

– Tämän päivän korkea tartuntalukema selittyy pääosin jo tiedossa olleilla ryvästymillä. On tärkeää, että tartunnanjäljitys toimii alueilla tehokkaasti ja viiveettä. Ryvästymistä huolimatta epidemiatilanne ei ole oleellisesti muuttunut viime viikkojen aikana, sanoo kuitenkin THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen.

Juttuvinkki: Koronavilkkuun on syötetty 41 tartunnan saaneen avauskoodia – toimi näin, jos saat altistumisilmoituksen

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essote kertoo, että sen alueella on altistuneita tämän hetken tietojen mukaan yli 300. Näistä kolme ryhmää on Mikkelin lukiolla ja yksi Esedulla. Kaikkia tiedossa olevia altistuneita ei ole vielä tavoitettu ja altistuneiden määrä voi kasvaa merkittävästi.

Alkuviikosta koronapositiiviseksi osoittautuneet ovat liikkuneet lieväoireisina tai oireettomina taudinkantajina muun muassa lähes kaikissa Mikkelin keskustan ravintoloissa, kahviloissa ja kaupoissa perjantain ja maanantaina välisenä aikana.

– Käytännössä liki kaikki tuolloin kaupungin keskustassa asioineet ovat voineet altistua. Nyt on syytä Mikkelin keskustassa tuolloin asioineiden välttää sosiaalisia kontakteja ainakin viikon verran ja seurata koronavilkusta mahdollisia altistuksia, kertoo Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

Jos henkilöllä on edes lieviä koronavirukseen sopivia oireita, tulee olla yhteydessä terveydenhuoltoon ja hakeutua testiin. Oireisena on vältettävä kaikkia lähikontakteja muihin ihmisiin.

Lue myös: Koronavirusta löytyi jätevedestä – paikkakunnalla ei kuitenkaan todettuja tartuntoja

Kommentoi Facebookissa