Vaahteraliiga käynnistyy tänään – amerikkalaisessa jalkapalloilussa jo 38. kausi

Vaahteraliigassa pelaavat Helsinki Roosters, Seinäjoki Crocodiles, Turku Trojans, Wasa Royals, Tampere Saints ja Porvoo Butchers sekä Hämeenlinna Huskies.

Vaahteraliigassa pelaavat Helsinki Roosters, Seinäjoki Crocodiles, Turku Trojans, Wasa Royals, Tampere Saints ja Porvoo Butchers sekä Hämeenlinna Huskies. (Kuva Vaahteraliiga)

Suomen mestaruudesta kamppailee seitsemän joukkuetta hallitsevan mestarin Roostersin johdolla.

JENKKIFUTIS Amerikkalaisen jalkapallon SM-sarja eli Vaahteraliiga pelataan tulevana kesänä 38. kerran. Kausi käynnistyy tänään Turussa Trojansin ja Helsinki Roostersin välisellä ottelulla. Kauden huipennus, Vaahteramalja XXXVIII pelataan Telia 5G -areenalla Helsingissä lauantaina 9. syyskuuta.

Loppuottelu on saanut nimensä aikoinaan Kanadan suurlähetystön lahjoittaman voittopokaalin mukaan. Suomen mestaruudesta taistelee tällä kaudella seitsemän joukkuetta: hallitseva mestari Helsinki Roosters, Seinäjoki Crocodiles, Turku Trojans, Wasa Royals, Tampere Saints ja Porvoo Butchers sekä Hämeenlinna Huskies, joka voitti vuosi sitten I-divisioonan ja nousi Vaahteraliigaan Vantaan TAFT:n tilalle.

Runkosarjassa jokainen joukkue pelaa 12 ottelua kohdaten toisensa sekä koti- että vieraskentällä. Elokuun lopulla pelattaviin välieriin etenee neljä joukkuetta.

Amerikkalaisen jalkapalloilun kansainvälisesti merkittävin tapahtuma on ammattilaissarja NFL:n loppuottelu Super Bowl, joka on yksi maailman seuratuimpia urheilutapahtumia. Uudelle katsojalle amerikkalainen jalkapallo saattaa alkuun vaikuttaa vaikeaselkoiselta. Peli on kuitenkin pohjimmiltaan yksinkertainen ja looginen.

Molemmilla joukkueilla on kentällä 11 pelaajaa. Joukkue, jolla on pallo hallussaan, on nimeltään hyökkäys ja toinen joukkue vastaavasti puolustus. Hyökkäyksen tehtävänä on kuljettaa pallo heittäen tai juosten vastustajan maalialueelle, ja puolustuksen tehtävänä on estää hyökkäystä. Joukkueet vaihtavat rooleja useaan kertaan pelin aikana, ja se joka pelin lopussa on kerännyt eniten pisteitä, voittaa ottelun.

Päivän Lehti on koonnut säännöistä myös pikaohjeen, jonka löydät klikkaamalla tästä.

Kauden jokainen Vaahteraliigan ottelu televisioidaan suorana lähetyksenä Ruudun TV-kanavilla sekä netti-tv-palvelussa. Ruutu on ottelun ajan vapaassa katselussa, joten lajin Euroopan vanhimman ottelusarjan tuorein kohtaaminen on kaikkien nähtävillä. Vaahteraliigan ottelupäivät ovat läpi kesän torstai, lauantai ja maanantai.

  • Vaahteraliigan uutiset, ottelut ja tilastot löydät tästä.

Kommentoi Facebookissa