Vaihteeksi parempi suomalainen talvilajipäivä – mäkihyppy tosin syvällä suossa

Sprinttihiihtäjä Ristomatti Hakolalta odotetaan kansainvälistä läpimurtoa.

Sprinttihiihtäjä Ristomatti Hakolalta odotetaan kansainvälistä läpimurtoa. (Kuva AOP)

Ristomatti Hakola, Joni Mäki, Ilkka Herola ja Kaisa Mäkäräinen tarjosivat hyviä esityksiä ennen joulunviettoa.

HIIHTO Talvilajien maailmancupeissa nähtiin sunnuntaina useita suomalaisonnistumisia. Ristomatti Hakola ja Joni Mäki olivat parisprinttiviestissä Planicassa kolmansia. Kaisa Mäkäräinen oli ampumahiihdon maailmancupissa Annecyssa neljäs ja Ilkka Herola oli neljäs puolestaan yhdistetyn maailmancupissa Ramsaussa.

Mäelle palkintopallisijoitus on uran ensimmäinen maailmancupissa.

– Eilinen hiihto ei ollut sattumaa, tänään kulki vähintäänkin yhtä hyvin. Koitin säästellä mahdollisimman paljon paukkuja viimeiselle kierrokselle. ”Risto” piti sijoitusta hyvin korkealla, oli helppo hiihtää. Viimeisellä päästeltiin niin lujaa, kun pääsee. Ajattelin, että nyt tästä kyllä runnotaan kolmen parhaan joukkoon, Mäki kommentoi Hiihtoliiton tiedotteessa.

Ristomatti Hakolalle maailmancupin alku on ollut vaikea. Palkintosija oli miehelle itselleen yllätys.

– En olisi aamulla uskonut, eilen meni niin päin p:tä. Sovittiin, että tuon keulaporukassa ja Joni hoitaa loput. Aivan jäätävä loppu, kyllähän se on mukavaa pallilla seistä. Tuota voisi tehdä useamminkin, totesi Hakola.

Mäkäräinen oli epäonnistunut perjantaina Annecyssa sprinttimatkalla. Takaa-ajokisassa lauantaina hän paransi kymmeniä sijoja ja pelasti paikkansa yhteislähtöön, jossa oli sunnuntaina neljäs.

Mäkäräinen johti kisaa makuuammuntojen jälkeen. Pystyammunnoissa meni pieleen, mutta silti hän oli maalissa neljäs.

– Ihan hyvä kokonaissuoritus, mutta tietysti paljon enemmän tarjottiin. Oli kuitenkin haasteelliset ammunnat. Kolmessa ensimmäisessä ammunnassa en tuntenut liipaisinta ollenkaan. Sen verran kovaa tuli vettä. Hanskat meni ihan läpimäräksi. Lämpötila oli myös lähellä nollaa. Yllättävän nopeasti tuli kylmä, Mäkäräinen kommentoi YLE:n nettisivujen mukaan.

Yhdistetyn maailmancupin kisassa Ramsaussa Ilkka Herola onnistui viimeinkin mäessä. Hän lähti hiihto-osuudelle kymmenentenä ja taisteli kisan voitosta. Hän oli tuloksissa neljäs jäätyään palkintosijasta vain kymmenyksen.

– Tämän vuoden ehjimmät suoritukset. Hyppy oli riittävää perustasoa ja sai hyvän paikan lähteä. Hiihto onnistui taktisesti aikalailla niin hyvin kuin tuolta paikalta pystyi. Loppukirissä tuli tuon verran takkiin, kuuluu pelin luonteeseen joskus, Herola sanoi Hiihtoliiton tiedotteessa.

Mäkihypyn maailmancupissa Sveitsin Engelbergissä suomalaiset eivät juhlineet. Pistesaldo jäi viikonlopun kisoista nollaan.
Sunnuntaina Antti Aalto oli 46:s, Arttu Pohjola 53:s ja Niko Kytösaho 60:s.

– Todella haastava viikonloppu meidän tiimille. Ei saatu syystä tai toisesta ulos niitä asioita, joita tavoiteltiin. Homma kaatui käytännössä hyppyrin keulalle. Nyt unohdetaan mäkihyppy seuraavaksi kolmeksi päiväksi ja lähdetään siitä puhtaalta pöydältä kohti mäkiviikkoa, summasi päävalmentaja Lauri Hakola Hiihtoliiton tiedotteessa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Ei ehkä sittenkään niin huonoa? – Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski lupaavassa vireessä Tourille

Kommentoi Facebookissa