Vaikea valinta Matti Nykäsen ja Janne Ahosen välillä

Matti Nykänen oli Calgaryn 1988 olympiakisoissa uransa huipulla. (Kuva AOP)

Kumpi on Suomen kaikkien aikojen mäkihyppääjä, Matti Nykänen vai Janne Ahonen?

MÄKIHYPPY Kun ilmoille heitetään kysymys, kuka on Suomen kaikkien aikojen paras mäkihyppääjä, annetaan vastaukseksi lähes poikkeuksetta Matti Nykänen. Tätä valintaa ei juuri argumentoida.

Nykäsen meriitit ja legendaarisuus puhuvat puolestaan. Mutta kiistatta häntä ei tulisi pitää Suomen kaikkien aikojen parhaana mäkihyppääjänä.

Janne Ahonen voisi meriittiensä perusteella aivan yhtä hyvin olla Suomen kaikkien aikojen paras mäkihyppääjä, jos tällainen valinta pitäisi tehdä. Ahonen voitti urallaan Keski-Euroopan mäkiviikon viidesti ja saavutti lisäksi kaksi maailmanmestaruutta henkilökohtaisissa kisoissa.

Nykänen voitti Keski-Euroopan mäkiviikon vain kahdesti. MM-kisoissa hän saavutti vain yhden henkilökohtaisen kultamitalin.

Ahonen kilpaili mäkihypyssä huipputasolla myös Nykästä pidempään. Olympialaisiin Ahonen osallistui vuosien 1994-2018 aikana seitsemän kertaa, mikä on Suomen ennätys. Nykänen kisasi olympialaisissa vain kahdesti.

Nykänen toki hakkaa Ahosen monessa tilastossa. Nykänen voitti urallaan olympialaisissa neljä kultamitalia ja yhden hopean. Ahonen voitti olympialaisissa vain kaksi joukkuehopeaa.

Tosin Ahosella oli olympialaisissa myös uskomatonta epäonnea. Hän olisi voinut voittaa useamman henkilökohtaisen olympiakullan, jos olisi päässyt ponkaisemaan edellisimpiin tuuliolosuhteisiin.

Maailmancupin meriiteissä Nykänen on Ahosen edellä. Nykäsellä on maailmancupin osakilpailuvoittoja 46 ja Ahosella 36. Maailmancupin kokonaiskisan Nykänen voitti neljästi ja Ahonen vain kahdesti.

Ahosen aikana kilpailu mäkihypyn huipputasolla kuitenkin kovempaa touhua Nykäsen aikaan verrattuna. Lajin rahapalkinnot kasvoivat 1990-luvulta alkaen valtavasti ja se lisäsi kansainvälistä kilpailua huomattavasti.

Eri aikakausien urheilijoita on silti vaikea verrata toisiinsa. Ahonen tuskin haluaa itse arvioida, oliko hän Nykästä parempi hyppääjä. Nykänenkään tuskin ryhtyisi vertailuun itsensä ja Ahosen välillä, jos olisi vielä elävien kirjoissa.

Nykäsen kovin haastaja Suomessa oli 1980-luvulla Jari Puikkonen. Hän oli se hyppääjä, jonka potentiaalia Nykänen pelkäsi tosissaan.

Yhdessä tilastossa Puikkonen nouseekin menestyksessä Nykäsen ja muiden suomalaishyppääjien edelle. Puikkonen on ainoa kolmissa eri olympiakisoissa mitalin voittanut suomalainen mäkihyppääjä.

Puikkonen voitti suurmäessä olympiapronssia Lake Placidissa 1980. Sarajevon 1984 olympiakisoissa hän oli normaalimäessä hopealla. Calgaryssa 1988 Puikkonen oli voittamassa olympiakultaa joukkuemäessä Nykäsen, Ari-Pekka Nikkolan ja Tuomo Ylipullin kanssa.

Puikkonen voitti urallaan myös neljä MM-kultaa. Hän oli ykkönen Lahden 1989 MM-kisojen suurmäessä jättäen Jens Weissflogin hopealle ja itsensä Nykäsen pronssille. MM-kultaa Puikkonen voitti myös joukkuemäessä 1984, 1985 ja 1989.

Nykäsellä olympiavoittoja on neljä ja MM-kultamitaleita viisi. Mutta MM-kisoissa Nykänen voitti Puikkosen tavoin henkilökohtaisen MM-kullan vain kerran.

Mutta maailmancupin saavutuksissa Nykänen hakkaa Puikkosen selvästi. Nykänen voitti urallaan 46 maailmancupin kisaa. Puikkonen vain kuusi, joista viisi alkuvuodesta 1981 ennen pahaa kaatumistaan Planican lentomäestä, joka saattoi vaikuttaa hänen uraansa negatiivisesti.

Nykänen voitti maailmancupin kokonaiskisan neljästi, mutta Puikkonen ei kertaakaan. Keski-Euroopan mäkiviikon Nykänen voitti kahdesti. Puikkonen ei tätä kiertuetta voittanut koskaan.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Järkyttävä tappio – Saksa voitti Nuoret Leijonat MM-kisoissa

Kommentoi Facebookissa