Vain 14-vuotias kiusaaja puukotti kiusatun pojan isää – tekijä on ikänsä johdosta syyntakeeton

Viime aikojen uutisoinnissa on ollut useita tapauksia, joissa alaikäiset ovat käyttäneet teräasetta. (Kuvituskuva Fotolia)

Poliisin tutkimaa epäiltyä tapon yritystä edelsi isien välinen tappelu.

TAPON YRITYS Helsingin poliisin nuorisoryhmällä on valmistumassa esitutkinta epäillystä tapon yrityksestä ja useista pahoinpitelyistä. Kyse on Vuosaaressa tapahtuneesta tilanteesta, jossa osapuolina on kaksi isää ja kaksi poikaa.

Epäilty tapon yritys tapahtui lauantaina 19. maaliskuuta kuuden jälkeen illalla kauppakeskus Columbuksen lähellä. Poliisi epäilee, että 14-vuotias poika puukotti 15-vuotiaan tuttunsa isää. 15-vuotiaan pojan mukaan puukotuksesta epäilty 14-vuotias oli kiusannut häntä ja muita nuoria eri tavoin ennen lauantain tapahtumia.

– Kuulustelukertomuksen mukaan 14-vuotias poika on pyytänyt omaisuutta eri tilanteissa tai uhannut jollain pahalla. Näistä tilanteista ei kuitenkaan ole poliisilla tiedossa rikosilmoituksia. 15-vuotias kertoi poliisille, että hän oli yrittänyt vältellä kyseistä poikaa esimerkiksi liikkumalla eri bussilla, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Forss.

Lauantaina 19. maaliskuuta 15-vuotias poika oli nähnyt 14-vuotiaan pojan Columbuksessa. 15-vuotiaan kertomuksen mukaan 14-vuotias olisi jahdannut häntä ja hänen kaveriaan. Poika kertoi tapauksesta isälleen.

Isä meni käymään kauppakeskuksessa ja näki siellä 14-vuotiaan pojan, jota epäili oman poikansa kiusaajaksi. Hänen epäillään ottaneen poikaa kädellä kiinni kaulan ympäriltä. Isälle oli kuitenkin epäselvää, oliko kyseessä oikea poika ja hän lähti pois paikalta.

Kyseinen 14-vuotias poika kertoi omalle isälleen, että 15-vuotiaan pojan isä olisi käynyt hänen päälleen. 14-vuotiaan isä oli kertomansa mukaan soittanut hätänumeroon. Hätäkeskuspäivystäjä kehotti isää tekemään rikosilmoituksen, koska tilanne oli jo ohi.

14-vuotiaan pojan isä lähti puhelun jälkeen kauppakeskukselle. Hän ja hänen poikansa tapasivat 15-vuotiaan kauppakeskuksessa. Kaikki kolme menivät tapaamaan 15-vuotiaan isää Columbuksen ulkopuolelle.

– Tilanteen epäillään menneen miltei heti isien väliseksi huutamiseksi ja tappelemiseksi. Miehet olivat kaatuneet maahan. 14-vuotiaan pojan isä jäi tilanteessa toisen miehen alle, kertoo Forss.

Poliisi epäilee, että 14-vuotias poika puukotti 15-vuotiaan isää useasti alavartalon alueelle. Mies sai iskujen seurauksena hengenvaaralliset vammat, ja hänen pelastumisensa oli kiinni minuuteista.

Juttuvinkki: Ryöstön yhteydessä puukotettu 14-vuotias loukkaantui vakavasti – myös epäilty tekijä on 14-vuotias

Paikalle saapui läheisestä parturista todistaja. Hän oli poliisin tietojen mukaan mennyt väliin tilanteeseen ja antanut ensiapua puukotuksen uhrille muiden todistajien kanssa.

– Todennäköisesti uhri pelastui, koska silminnäkijät puuttuivat ripeästi tilanteeseen ja antoivat nopeasti ensiapua. Poliisi ei suosittele, että siviilit menevät väliin vakaviin väkivaltatilanteisiin. Kiitämme kuitenkin erityisesti tätä yhtä todistajaa poikkeuksellisen rohkeasta ja osaavasta toiminnasta vakavassa tilanteessa, sanoo Forss.

Puukotuksen jälkeen epäilty 14-vuotias juoksi tekopaikalta karkuun. Kauppakeskuksen järjestyksenvalvoja sai hänet kiinni lyhyen juoksukilpailun päätteeksi. Poliisi kiittää järjestyksenvalvojaa nopeasta ja tehokkaasta toiminnasta.

– Haluamme myös yleisesti kiittää kauppakeskusten ja joukkoliikenneasemien järjestyksenvalvojia. Heistä on usein suuri apu poliisille. Tämä korostuu etenkin silloin, kun on kyse lapsista, jotka viettävät aikaa kauppakeskuksissa, sanoo Forss.

Epäilty 14-vuotias on myöntänyt kuulusteluissa, että hän puukotti 15-vuotiaan pojan isää, mutta ei muista kaikkia tapahtumia tarkasti. Puukotusta tutkitaan tapon yrityksenä. Tapaus ei etene hänen osaltaan syyteharkintaan, koska hän on ikänsä takia syyntakeeton.

15-vuotiaan pojan isää epäillään 14-vuotiaan pojan lievästä pahoinpitelystä. Lisäksi kumpaakin isää epäillään toistensa pahoinpitelystä. Asia etenee syyttäjälle vain näiden tapausten osalta.

Lue myös: Poliisi huolissaan alaikäisten vakavasta ilmiöstä – ”Nyt ei puhuta enää mistään ihan kevyistä rikoksista”

Kommentoi Facebookissa