Vakava häiriötilanne Olkiluodon ydinvoimalaitoksessa – laitokselta ei ole päässyt säteilyä ympäristöön

Olkiluoto 3:n rakennustyöt aloitettiin keväällä 2005 ja valmista oli määrä olla neljä vuotta myöhemmin keväällä 2009.

Olkiluoto 3:n rakennustyöt aloitettiin keväällä 2005 ja valmista oli määrä olla neljä vuotta myöhemmin keväällä 2009. (Kuva TVO)

Häiriön syyksi paljastui vika reaktorin jäähdytysveden puhdistusjärjestelmässä.

YDINVOIMA Säteilyturvakeskus STUK sai tiedon pikasulkuun johtaneesta vakavasta häiriötilanteesta Olkiluodon ydinvoimalaitoksen 2. yksikössä. Laitoksen häiriötilanne käynnistyi säteilymittausjärjestelmien mitattua klo 12.22 kohonneita säteilytasoja laitoksen sisällä.

Kohonneita säteilyarvoja mitattiin tilassa, jossa säteilytasot ovat normaalinkin käytön aikana korkeat, eikä tilassa tämän vuoksi työskennellä. Voimayhtiön työntekijät eivät ole altistuneet säteilylle eikä tapahtumasta seurannut henkilövahinkoja.

Tapahtuman yhteydessä laitoksen suojarakennus eristettiin, millä varmistettiin laitoksen ja ympäristön turvallisuus. Sekä voimayhtiö että STUK käynnistivät valmiusorganisaation toiminnan valmiussuunnitelman mukaisesti. Tapahtumassa ei ole viitteitä polttoainevuodosta eikä laitoksen sisällä ole enää poikkeuksellisia säteilytasoja.

– STUK käynnisti valmiustoiminnan välittömästi täydessä laajuudessa, koska laitoksen sisällä mitattiin poikkeuksellisia säteilytasoja, toteaa Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Petteri Tiippana.

Kyseessä on poikkeuksellinen tapahtuma. Laitoksen turvajärjestelmät toimivat suunnitellusti, minkä vuoksi riski työntekijöiden tai ympäristön säteilyaltistukselle on ollut pieni. Olkiluodon häiriötilanteen vuoksi ei ole tarvetta suojaustoimille, ja laitosalueen ulkopuolella ei ole vaaraa. Joditablettia ei pidä ottaa, eikä sisälle suojautumista tarvita.

Häiriön syyksi paljastui vika reaktorin jäähdytysveden puhdistusjärjestelmässä. Jäähdytysveteen pääsi radioaktiivisia aineita sisältävää suodatinmateriaalia, joka nosti hetkellisesti säteilytason jäähdytyspiirissä. Reaktorin polttoaine ei vaurioitunut, joten uhkaa haitallisesta radioaktiivisesta päästöstä ei ollut. Reaktorin jäähdytyspiirin kohonneen säteilyn takia laitoksen turvallisuusjärjestelmät käynnistyivät automaattisesti.

STUK jatkaa Olkiluodon ydinvoimalaitoksen kakkosyksikön korjaustoimenpiteiden tehostettua valvontaa. TVO on purkanut organisaationsa varautumistilanteen ja tekee töitä normaalien menettelyjen mukaan.

  • EDIT 8.00: Päivitetty häiriön syy

Lue myös: Valtioneuvosto myönsi käyttöluvan Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitosyksikölle – aloitus vuoden kuluttua

Kommentoi Facebookissa