Vakoileeko älypuhelimesi sinua kuuntelemalla salaa? – Tee testi ja selvitä asia

Virtuaaliavustajat todellakin kuuntelevat käyttäjiä jatkuvasti.

Virtuaaliavustajat todellakin kuuntelevat käyttäjiä jatkuvasti. (Kuva NordVPN)

Kannattaa varmistaa, että sovelluksilla on pääsy vain niihin toimintoihin, joita ne todella tarvitsevat.

DIGITEKNIIKKA Monet käyttäjät epäilevät älypuhelimien vakoilevan, vaikka eivät olisikaan asentaneet minkäänlaisia valvontasovelluksia. VPN-palveluntarjoaja NordVPN kertoo, että viime vuonna erilaisia valvontasovelluksia asennettiin viisi prosenttia enemmän kuin aiemmin.

Virtuaaliavustajat, kuten Siri, Google Assistant ja Alexa, todellakin kuuntelevat käyttäjiä jatkuvasti. Ne pyrkivät erottamaan äänikomennon, jotta voivat toimia sen mukaan. Joitain elementtejä puheesta tallennetaan, jotta yritykset voivat hyötyä tiedoista esimerkiksi parantaakseen laatua tai markkinointitarkoituksissa.

– Kun pyydät Google Assistantia tai Siriä etsimään jotain, tätä tietoa hyödynnetään verkkomarkkinoinnissa. Näin tapahtuu myös, kun etsit jotain Googlen hakua käyttäen. Jos esimerkiksi etsit autokauppoja kaupungistasi, niihin liittyviä mainoksia alkaa ilmaantua kaikkialle internettiin. Tässä mielessä virtuaaliavustaja on kuin mikä tahansa muukin hakukone, sanoo Daniel Markuson, NordVPN:n digitaalisen turvallisuuden asiantuntija.

Paras tapa selvittää auttaako puhelimesi mainostajia, on asettaa yksinkertainen ansa.

  • Valitse hyvä aihe. Sen pitäisi liittyä johonkin, mitä ei voida yhdistää mieltymyksiisi tai mielenkiinnon kohteisiisi. Aiheen täytyy olla sellainen, josta et koskaan puhu siitä.
  • Pidä aihe erillään puhelimestasi. Älä käytä puhelintasi tai mitään muutakaan laitetta tehdäksesi aihetta koskevia hakuja. Varmista, että et ole koskaan tehnyt aihetta koskevia Google-hakuja.
  • Valitse avainsanat. Pohdi, minkälaisiin avainsanoihin hakukoneet saattavat kiinnittää huomiota.
  • Puhu aiheesta kovalla äänellä puhelimesi läheisyydessä. Voit tehdä näin yksin tai jonkun muun kanssa. Käytä puhumiseen muutama minuutti kerrallaan muutaman päivän ajan. Huolehdi siitä, että et etsi tietoa aiheesta millään tavalla. Puhelimesi ei siis saa joutua aiheen kanssa muutoin tekemiseen. Näin puhelimesi kuulee siitä ainoastaan puheesi kautta.

Kun ansa on asetettu, seuraa näetkö sosiaalisessa mediassa tai muissa digitaalisissa kanavissa aihetta koskevia uusia mainoksia. Jos niitä ilmaantuu, puhelimesi auttaa mainostajia saavuttamaan sinut.

Mutta onko käyttäjien kuuntelu laitonta? Virtuaaliavustajan käyttäjät ovat hyväksyneet palveluntarjoajan ehdot ja säännöt. Koska käyttäjät ovat antaneet suostumuksensa, keskusteluiden seuraaminen Google Assistantin, Sirin tai Alexan toimesta markkinointia varten on laillista.

Laitonta kuuntelusta tulee vain, jos laite tekee sen ilman käyttäjän suostumusta. Siksi onkin erittäin tärkeää tarkistaa luvat, joita annetaan erilaisille palveluille. Yksityisyyden suojaamisen ensimmäinen askel onkin tarkistaa, mitä lupia olet antanut sovelluksillesi.

– Kun pääsy on kerran annettu, sovellus voi tehdä tiedoilla mitä vain. On siis järkevää tarkistaa puhelimen sovellusten luvat säännöllisesti sekä miettiä tarkasti, kannattaako sovelluksen vaatimuksiin suostua, Daniel Markuson korostaa.

Jotkut sovellukset voivat vaatia pääsyä mikrofoniin ilman minkäänlaista syytä. Näin toimijat saattavat vakoilla sinua tai kerätä kohdistettua mainontaa avittavaa tietoa vastoin tahtoasi. Kannattaa siis varmistaa, että sovelluksilla on pääsy vain niihin toimintoihin, joita ne todella tarvitsevat.

Poista myös tiedot toimistasi verkossa säännöllisesti ja laita äänitystoiminto pois päältä. Apple, Google ja muut palveluntarjoajat mahdollistavat myös saneluhistorian poistamisen.

– Älä kerro puhelimellesi liikaa. Mitä vähemmän se tietää, sen parempi, Daniel Markuson sanoo.

Älypuhelimelle voi myös asentaa virtuaalisen erillisverkon turvaamaan yksityisyyttä. VPN piilottaa IP-osoitteen ja salaa liikenteen, joten se voi olla hyödyllinen väline yksityisyyden suojaamiseen.

Lue myös: Yksi laturi kaikkiin matkapuhelimiin? – EU:n komissio ehdottaa elektroniikkalaitteiden yleislaturia

Kommentoi Facebookissa