Valko-Venäjä uhoaa jääkiekon MM-kisoista – ”Ei politisoida urheilua”

Jääkiekon MM-turnaus pitäisi järjestää 2021 Valko-Venäjällä

Jääkiekon MM-turnaus piti järjestää 2021 Valko-Venäjällä. (Kuva AOP)

Valko-Venäjän jääkiekkoliitto uhoaa järjestävänsä jääkiekon MM-kisat 2021 ja syyttää kisaisännyydestään luopuvaa Latviaa urheilun politisoimisesta.

JÄÄKIEKKO Jääkiekon MM-turnaus olisi määrä järjestää ensi vuonna Valko-Venäjällä Minskissä ja Latviassa Riiassa. Tosin Latvia on jo ilmoittanut, ettei se aio järjestää kisoja Valko-Venäjän kanssa poliittisten syiden takia.

Valko-Venäjän poliittinen tilanne on lievästi sanottuna kaoottinen. Elokuussa järjestettyjä presidentinvaaleja on syytetty vilpilliseksi. Oppositio vaatii maata 26 vuotta hallinneen itsevaltaisen presidentin Aleksander Lukashenkon eroa.

Joka sunnuntai vaalien jälkeen Minskissä on osoittanut mieltään yli 100 000 ihmistä. Valtavia mielenosoituksia on nähty muissakin Valko-Venäjän kaupungeissa.

Lukashenko on pidätyttänyt useita mielenosoittajia. Poliisi on käyttänyt mielenosoittajia kohtaan väkivaltaa. Kuolonuhreiltakaan ei ole vältytty.

Lukashenko on myös ilmoittanut, ettei aio luopua presidentin tehtävistä. Tuoreimpien huhujen mukaan hän olisi mahdollisesti suostumassa uuteen perustuslakiin, jossa presidentinvaltaa vähennettäisiin ja 2022 järjestettäisiin myös uudet presidentinvaalit.

Jos ehdotus menee läpi, saattaa tilanne Valko-Venäjällä rauhoittua ainakin tilapäisesti. Tilanteen rauhoittuessa Valko-Venäjä voisi kenties sittenkin järjestää MM-jääkiekon Latvian kanssa.

Juttuvinkki: Kohuvaltio Valko-Venäjä on jääkiekon alisuorittaja

Valko-Venäjän jääkiekkoliiton puheenjohtaja Dmitri Baskov ilmoitti maanantaina uutistoimisto Beltalle tänään, että kisat järjestetään 2021 varmasti Valko-Venäjällä.

– Tällä hetkellä ei ole mitään syytä olla järjestämättä yhtä maailman parhaista urheilutapahtumista. Valko-Venäjän jääkiekkoliitto on tehnyt Latvian kanssa valtavasti työtä, jotta kisat on saatu järjestettäväksi, Nyt Latviassa yritetään kuitenkin politisoida urheilua, Baskov sanoi.

Kansainvälinen Jääkiekkoliitto IIHF keskustelee kisojen kohtalosta torstaina 17. syyskuuta.

– Meillä on hyvät yhteydet Latvian jääkiekkoliittoon ja Kansainväliseen jääkiekkoliittoon, Baskov vakuuttelee.

Todennäköisesti IIHF ei ensi torstaina tee päätöksiä MM-kisojen kohtalosta. Virallisessa tiedotteessa kerrottaneen, että ”tilannetta seurataan, mutta toistaiseksi kisaisännän vaihtamiselle ei ole perusteita”.

IIHF luottanee siihen, että Valko-Venäjällä poliittiseen tilanteeseen saadaan kompromissiratkaisu ja tilanne rauhoittuu. Kisoihin on aikaa vielä kahdeksan kuukautta, joten pitkään ajanjaksoon voi aina vedota. Ja koronapandemian takiahan tilanne kansainvälisten urheilutapahtumien ympärillä on muutenkin epävarma.

IIHF:n osalta tilanne muuttuu tukalaksi vasta silloin, jos sen jäsenmaat ilmoittavat boikotoivansa Valko-Venäjällä järjestettäviä MM-kisoja. Tämä voi olla hyvinkin mahdollista.

NHL-pelaajia ei 2021 MM-kisoissa tulla näkemään. Koronapandemian aiheuttamien aikataulumuutosten takia NHL:n tulevan kauden runkosarja ei tule päättymään ennen kesäkuuta.

Teksti Otto Palojärvi

LUE MYÖS: Jokerit koronakaranteeniin – viisi ottelua siirretty

Kommentoi Facebookissa