Valta vaihtuu eduskunnassa – vanhojen kansanedustajien palkkioihin korotus

Eduskunnalle valitaan myös tilapäiset puhemiehet, jotka hoitavat tehtävää kunnes uusi hallitus tiedetään

Eduskunnalle valitaan myös tilapäiset puhemiehet, jotka hoitavat tehtävää kunnes uusi hallitus tiedetään. (Kuva Eduskunta)

Presidentti avaa valtiopäivät torstaina ja perjantaina nimetään virallinen hallitustunnustelija.

EDUSKUNTA ​Valtakirjat uusille kansanedustajille luovutetaan tänään eduskuntatalossa. Oikeuskansleri tarkistaa valtakirjat välittömästi niiden luovutuksen jälkeen ja samassa yhteydessä tarkastetaan myös kansanedustajan henkilöllisyys.

Eduskuntaryhmistä SDP ehti jo viime viikolla valita ryhmänsä johtoon Antti Lindtmanin ja kokoomus Kalle Jokisen. Muut tekevät valintansa viimeistään keskiviikkona, jolloin pidetään vaalikauden ensimmäinen täysistunto. Eduskunnalle valitaan myös tilapäiset puhemiehet, jotka hoitavat tehtävää kunnes uusi hallitus tiedetään.

Presidentti Sauli Niinistö avaa valtiopäivät torstaina ja perjantaina eduskuntaryhmät nimeävät virallisen hallitustunnustelijan, joka käytännössä on suurimman puolueen puheenjohtaja Antti Rinne.

Eduskunnan palkkiotoimikunta on viime viikolla pitämässään kokouksessa päättänyt eräistä muutoksista kansanedustajien palkkiojärjestelmään ja palkkioiden tasoon. Palkkiojärjestelmää muutetaan siten, että nykyisen kahden palkkioportaan sijasta siirrytään kolmeen palkkioportaaseen.

Alle neljä vuotta toimineiden kansanedustajien palkkio säilyy ennallaan ja on 6 614 euroa kuukaudessa. Kansanedustajien palkkio neljän eduskuntavuoden jälkeen on 6 945 euroa, ja kahdentoista eduskuntavuoden jälkeen palkkio on 7 408 euroa. Vanhat kansanedustajat saavat nopin 300 euron korotuksen.

Palkkiotoimikunta on erikseen tarkastellut eduskunnan puhemiehelle maksettavan palkkion määrää. Puhemiehen aseman ja tehtävien vaativuuden huomioon ottaen palkkiotoimikunta on vahvistanut puhemiehen palkkioksi 13 390 euroa kuukaudessa ja varapuhemiesten palkkioksi 10 441 euroa.

Päätöksen kustannusvaikutus on noin kolme prosenttia. Palkkiotoimikunta kertoo tavoitteenaan toimikaudellaan olevan se, että kansanedustajien palkkioiden kehitys ja taso olisivat tasapainossa yleisen ansiokehityksen kanssa. Tilastokeskuksen tuottaman aineiston perusteella kansanedustajien palkkiot ovat jääneet vuodesta 2013 jälkeen 4,3 prosenttia verrattuna kaikkien palkansaajien ansiokehitykseen vastaavana aikana vuoden 2018 loppuun mennessä.

Palkkiotoimikuntaan kuuluvat puheenjohtajana varatuomari Jouni Ekuri, OTL Riitta-Leena Paunio ja pääsihteeri emeritus Seppo Junttila. Nykyisen palkkiotoimikunnan toimikausi on 1.1.2017–31.12.2020.

Lue myös: Oppositio onnistui vaaleissa ja demareista suurin puolue – Jussi Halla-ahosta äänikuningas

Kommentoi Facebookissa