Oppositio onnistui vaaleissa ja demareista suurin puolue – Jussi Halla-ahosta äänikuningas

Jussi Halla-ahon ja Antti Rinteen oli helppo hymyillä tulosten selvittyä, mutta puolueiden ei uskota päätyvän samaan hallitukseen.

Jussi Halla-ahon ja Antti Rinteen oli helppo hymyillä tulosten selvittyä, mutta puolueiden ei uskota päätyvän samaan hallitukseen. (Kuva AOP)

Moni ministeri menetti kansanedustajan paikkansa tulevassa eduskunnassa.

EDUSKUNTAVAALIT Kevään eduskuntavaalien tulos muodostui jännittävämmäksi kuin gallupit ennustivat. SDP on nyt odotetusti suurin puolue, mutta äärimmäisen niukasti ennen perussuomalaisia.

Demarit saivat 40 kansanedustajaa tulevaan eduskuntaan, perussuomalaiset 39 ja kokoomus 38. Pääministeri Juha Sipilän johtaman keskustan kannatus romahti, puolue saa 31 paikkaa, pudotusta on peräti 18 edustajan verran. Prosenteissa puolueiden ääniosuudet ovat SDP 17,7, perussuomalaiset 17,5, kokoomus 17 ja keskusta 13,8 prosenttia.

Oppositio eteni vaaleissa, SDP:n lisäksi vihreät lisäsivät kannatustaan kolmella prosenttiyksiköllä ja viidellä kansanedustajalla, puolue sai nyt 20 kansanedustajaa. Vasemmistoliiton äänisaalis nousi yhdellä prosenttiyksiköllä ja paikkaluku neljällä, edustajamääräksi tuli 16. Uudessa eduskunnassa on 92 naista, joka on suurin määrä koskaan. Vaalien äänestysprosentti oli 72.

Hallitustunnustelijan tehtävä tulee näin SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteelle. Neuvotteluista povataan vaikeita, sillä millään puolueella ei ole kovin vahvaa asemaa yksinään. Vihreiden uumoillaan olevan tulevassa hallituksessa, ja jos kokoomus ja keskusta lähtisivät mukaan, puolueilla olisi selvä enemmistö eduskunnassa. Viron esimerkin mukaista ratkaisua, jossa suurin puolue pelataan ulos, ei uskota Suomessa nähtävän. Perussuomalaisten hallituskumppanuuteen esitettiin etukäteen varauksia monen puheenjohtajan toimesta.

Äänikuninkaaksi kohosi perussuomalaisten Helsingissä ehdolla ollut puheenjohtaja Jussi Halla-aho 30 527 äänellä, vasemmistoliiton Li Andersson sai 24 404 ääntä, kokoomuslainen oikeusministeri Antti Häkkänen 20 231 ääntä, vihreiden pätkäpuheenjohtaja Pekka Haavisto 20 159 ja kokoomuksen Elina Lepomäki 19 273 äänestäjää. Päivän Lehden vedonlyöntitoimistojen kertoimiin perustunut ennustus piti erinomaisesti paikkansa, ainoastaan oikeusministeri Häkkänen ohitti kymmenillä äänillä Haaviston.

Pääministeri Juha Sipilän äänisaalis Oulussa lähes puolittui, toimitusministeristöä seuraavan hallituksen valintaan asti luotsaava keskustajohtaja sai kuitenkin yli 16 000 valitsijan kannatuksen.

Eduskunnasta putosi monta ministeriä, muun muassa kaikki siniset, puolue ei saanut yhtään kansanedustajaa. Uudellamaalla ehdokkaina olleet puolustusministeri Jussi Niinistö ja Sampo Terho saivat kumpikin reilut 3000 ääntä. Myöskään Helsingissä ehdolla ollut keskustalainen ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen ei onnistunut uusimaan paikkaansa uudessa vaalipiirissä, Sipilän hallituksen entinen ministeri keskustan Juha Rehula putosi myös Arkadianmäeltä.

Muita nimekkäitä putoajia olivat vihreiden Jyrki Kasvi, Ozan Yanar, Olli-Poika Parviainen sekä entinen puheenjohtaja Touko Aalto, kokoomuksen Eero Lehti, Harri Jaskari ja Susanna Koski, demareiden Ilkka Kantola, vasemmistoliiton Silvia Modig, perussuomalaisten Toimi Kankaanniemi sekä omassa liikkeessään ehdolla ollut Paavo Väyrynen.

Sen sijaan Harry Hjallis Harkimosta tuli LiikeNytin ainoa kansanedustaja. Julkkisehdokkaista vihreiden Pirkka-Pekka Petelius nousi Uudeltamaalta eduskuntaan, kuten aikaisemmin ennustimme.

Lue myös: Vaalien vedonlyönti povaa perussuomalaisten jytkyä – Halla-ahosta äänikuningas, Anderssonista kuningatar

Kommentoi Facebookissa