Valtioneuvoston koronajohtamista vahvistettiin – ”Tässä tilanteessa päätöksiä pitää tehdä epävarman tiedon pohjalta”

Hallitus piti tiedotustilaisuuden pääministeri Sanna Marinin johdolla koronavirustilanteesta Suomessa.

Hallitus piti tiedotustilaisuuden pääministeri Sanna Marinin johdolla koronavirustilanteesta Suomessa. (Kuva Lauri Heikkinen/ Valtioneuvoston kanslia)

Suomessa on varmistettuja koronavirustapauksia tähän mennessä 1446 ja 17 ihmistä on menehtynyt.

KORONAVIRUS Valtioneuvosto on päättänyt koronakriisin johtamisen uudesta organisoinnista valtionhallinnossa. COVID-19-koordinaatioryhmää on laajennettu ja myös valtioneuvoston kanslian organisoitumista poikkeusolojen johtamisessa on vahvistettu.

Valtioneuvosto asetti helmikuussa COVID-19-koordinaatioryhmän. Ryhmä koostui koronavirustilanteen vastuuministeriöiden kansliapäälliköistä ja valmiuspäälliköistä. Kansallinen koronavirustilanne on kuitenkin muuttunut nopeassa tahdissa helmikuun jälkeen.

– Haasteita on ollut, esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoaseman asiat ovat useamman viranomaisen ja ministeriön alaisuudessa. Tässä tieto ei ole kulkenut ja koordinaatio ei ole toiminut, pääministeri Sanna Marin myönsi kysyttäessä suurimmista puutteista, jotka johtivat muutoksiin.

– Tässä tilanteessa päätöksiä pitää tehdä puutteellisen ja epävarman tiedon pohjalta. Olemme tehneet päätöksiä THL:n ja muiden asiantuntijoiden tietojen pohjalta.

Presidentti Sauli Niinistö oli jo ehdottanut erillisen asiantuntijaryhmän, ”nyrkin” perustamista koronakriisin hoitamista varten. Marin vastasi presidentille keskustelevansa asiasta valtioneuvoston jäsenten kesken.

Valtioneuvoston COVID-19 koordinaatioryhmä koostuu nyt kaikkien ministeriöiden kansliapäälliköistä. Mukana ryhmässä ovat myös valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen, valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski, yksikön päällikkö Heikki Hovi sekä THL:n johtaja Mika Salminen. Ryhmän puheenjohtajana toimii pääministerin valtiosihteeri Mikko Koskinen. Ryhmä kokoontuu vähintään kahdesti viikossa.

Koordinaatioryhmän tehtävänä on viedä toteutukseen valtioneuvoston tekemät päätökset koronavirusepidemian hillitsemiseksi ja koordinoida ministeriöiden välistä yhteistyötä. Koordinaatioryhmän tukena toimivat ministeriöiden valmiuspäälliköt ja valmiussihteerit, jotka vastaavat operatiivisesta toiminnasta ja yhteistyöstä. Molemmat foorumit ovat pysyviä ryhmiä, mutta nyt ne keskittyvät erityisesti koronakriisin hoitamiseen.

Valtioneuvoston tilannekeskus on pysyvä toiminto valtioneuvoston kansliassa, mutta nyt tilannekuvaseuranta on valjastettu suurelta osin koronavirustilanteen seuraamiseen. Tilannekeskus pitää yllä tilannekuvaa ja jakaa sitä tarkoituksenmukaisella tavalla tasavallan presidentille, valtioneuvostolle ja muille viranomaisille.

Tämän lisäksi valtioneuvoston kanslian alaisuuteen on asetettu operaatiokeskus, jonka tehtävänä on pitää yllä kokonaiskuvaa hallituksen päätösten toimeenpanon etenemisestä. Keskusta vetää yksikön päällikkö Heikki Hovi.

Operaatiokeskus seuraa ja havainnoi tehtyjä toimenpiteitä, ja keskittyy raportoimaan mahdollisesti havaituista puutteista. Valmistelussa on myös erillinen jälkihoitoryhmä kriisin jälkeiseen aikaan valmistautumiseksi.

Suomessa on varmistettuja koronavirustapauksia tähän mennessä 1446 ja 17 ihmistä on menehtynyt. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun mukaan hallitus valmistautuu siihen, että testauskapasiteetti koronaviruksen tunnistamiseksi kaksin- tai kolminkertaistetaan lähiaikoina.

Lue myös: Presidentti ja pääministeri julkaisivat kirjeenvaihtonsa – ”Tämä ajattelu ei ole mitenkään hallitukselta pois, vaan lisää”

Kommentoi Facebookissa