Valtionhallinnon verkkopalveluihin hyökättiin – ”Tiesimme hyökkäyksen tulevan ulkomailta”

Valtorin mukaan aukotonta ratkaisua palvelunestohyökkäysten estämiseen on vaikea löytää.

Valtorin mukaan aukotonta ratkaisua palvelunestohyökkäysten estämiseen on vaikea löytää. (Kuva Fotolia)

Ongelmia asiakkaiden tunnistautumisessa oli muun muassa poliisin, verottajan ja Kelan palveluissa.

VERKKOHYÖKKÄYS Sunnuntaina iltapäivällä noin klo 16.30 havaittiin häiriötilanne, joka vaikutti useisiin valtionhallinnon verkkosivustoihin ja Suomi.fi-tunnistautumiseen. Kyse oli palvelunestohyökkäyksestä, palvelut palautuvat käyttöön sunnuntai-illan aikana.

Hyökkäys kaatoi valtioneuvoston, ministeriöiden ja valtionhallinnon virastojen verkkosivuja. Suomi.fi-tunnistautumispalvelua voidaan käyttää muun muassa poliisin, verottajan, Kelan ja sekä sosiaali- ja terveydenhuollon Kanta-palveluun kirjautumiseen.

Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorin toimitusjohtaja Pasi Lehmus arvioi Talouselämälle, että kyseessä oli ensimmäinen erittäin laaja Valtorin palveluihin tehty palvelunestohyökkäys. Lehmuksen mukaan hyökkääjästä tai sen tyypistä ei ole vielä tarkempaa tietoa.

– Meidän kannaltamme oli tärkeää, että tiesimme hyökkäyksen tulevan ulkomailta, jotta pystyimme rajoittamaan ulkomailta tulevaa liikennettä ja saimme poistettua vaikutukset palveluun, Lehmus kommentoi Talouselämälle.

Kun yhä useammat viranomaiset ovat alkaneet käyttää samaa tunnistautumista, sen merkitys on aikaisempaa suurempi.

Valtori tarkastaa varautumiskeinojaan, mutta Lehmuksen mukaan aukotonta ratkaisua palvelunestohyökkäysten estämiseen on vaikea löytää.

Lue myös: Rikolliset iskivät suomalaisyritysten Office 365 -sähköposteihin – automaattiset kopiot viesteistä huijareille

Kommentoi Facebookissa