Valtteri Bottas ajoi paalulle – sunnuntaina mahdollisuus tehdä historiaa

Valtteri Bottas on voittanut Mercedeksellä F1-kisoja kolmella kaudella

Valtteri Bottas on voittanut Mercedeksellä F1-kisoja kolmella kaudella. (Kuva AOP)

Valtteri Bottas ajoi Imolassa paalupaikalle. F1-sarjassa ensi kaudellakin jatkava Kimi Räikkönen oli tuloksissa 18:s.

FORMULA 1 Mercedes miehitti odotetusti eturivin Formula ykkösten Italian Imolan osakilpailun aika-ajoissa. Valtteri Bottas nappasi paalupaikan. Tallikaveri Lewis Hamilton taipui Bottakselle 97 tuhannesosan erolla.

Paalupaikka oli Bottakselle kauden neljäs. Sunnuntaina hänellä on mahdollisuus tehdä historiaa, sillä suomalaisajaja ei ole koskaan voittanut F1-kilpailua Italian maaperällä.

Suomalaiskuljettajat ovat voittaneet F1-kilpailun 56 kertaa. On hämmästyttävää, etteivät suomalaiset ole koskaan voittaneet F1-kilpailua Italiassa, jossa ajettiin 1980-2006 peräti kaksi kilpailua kaudessa.

Koronan aiheuttamien poikkeusolojen takia Italiassa ajetaan tänä vuonna peräti kolme kisaa. Kauden aiemmissa Italian kisoissa Monzassa voitti Pierre Gasly ja Mugellossa Lewis Hamilton.

F1:n tv-haastattelussa Bottas korosti sunnuntain kisassa startin merkitystä. Lähtösuora on todella pitkä, joten Hamilton ja Max Verstappen antavat varmasti kovan haasteen.

Myös ohituspaikkoja Imolan kapealla radalla on vähän. Sekin korostaa startin onnistumisen merkitystä.

Juttuvinkki: Historiaa jo ennen Kekeä – Formula ykkösissä kilpaili suomalaistallikin

Aika-ajoissa Mercedes oli tyrmäävän ylivoimainen. Kolmanteen ruutuun ajanut Verstappen jäi Bottaksen paaluajasta yli puoli sekuntia. Imolan lyhyehköllä radalla sellainen ero on iso.

Red Bullin kakkostallissa Alpha Taurilla kilpaileva Pierre Gasly oli aika-ajoissa peräti neljäs. Gasly on tänä vuonna ajanut vahvasti, mutta Red Bull ilmoitti tällä viikolla, ettei Gaslya nosteta Verstappenin tallikaveriksi takaisin Red Bullin ykköstalliin, vaan hän jatkaa Alpha Taurilla ensi kaudellakin.

Renaultin Daniel Ricciardo oli aika-ajoissa viides. Verstappenin tallikaveri Alexander Albon jäi kuudenneksi. Albon tuskin jatkaa Red Bullilla ensi kaudella.

Ferrarin Charles Leclerc oli tuloksissa seitsemäs. Pahassa alavireessä oleva Ferrarin toinen kuski Sebastian Vettel jäi 14. ruutuun.

Kimi Räikkösen jatkosopimusta Alfa Romeon kanssa on hehkutettu Suomessa yllin kyllin, mutta viikonlopun positiiviset asiat jäänevät Kimin osalta siihen. Imolan aika-ajoissa Räikkösen sijoitus oli 18:s.

Nykyisistä F1-kuskeista Räikkönen on ainoana ajanut kilpaa F1-autolla Imolassa aiemmin. Räikkönen kisasi Imolassa kuudesti vuosina 2001-2006. Parhaimmillaan hän sijoittui toiseksi McLaren-autolla 2003.

Imolassa ajettiin F1-kilpailuja aiemmin 1980-2006. Rata muistetaan ennen kaikkea surusta. Legendaarinen Ayrton Senna sai 1994 Imolan radalla surmansa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Vahvistus tuli – Kimi Räikkönen jatkaa Formula ykkösissä 2021

Kommentoi Facebookissa