Vanhana kestää viinaa vähemmän – lue pienellä painettu teksti lääkepurkista

Hyvä tapa on siirtyä kevyempiin juomiin, mutta nekään eivät aina sovi lääkkeiden kanssa.

Hyvä tapa on siirtyä kevyempiin juomiin, mutta nekään eivät aina sovi lääkkeiden kanssa. (Kuva Fotolia)

Lääkkeiden ja alkoholin yhteiskäyttö aiheuttaa ikääntyneille huomattavia riskejä.

TERVEYS Lääkkeiden ja alkoholin haitalliset yhteisvaikutuksen luovat suuremman riskin iän karttuessa, kun käytettävien lääkkeiden määrä lisääntyy, ja keho reagoi alkoholiin voimakkaammin. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on koonnut tiiviin Tiesitkö tämän lääkkeistäsi ja alkoholista? -tietopaketin yleisimmin käytetyistä lääkkeistä, joilla on haittavaikutuksia alkoholin kanssa.

– Lääkkeiden ja alkoholin haittavaikutukset liitetään helposti vain tarkoitukselliseen pään sekoittamiseen. Etenkin ikääntyessä, kun lääkkeitä käytetään enemmän, voi aiheuttaa itselleen isoja riskejä, jos käyttää alkoholia tiettyjen lääkkeiden kanssa, kertoo EHYT ry:n aikuistyön päällikkö Antti Hytti.

Alkoholinkäyttö on etenkin 65–74-vuotiaiden keskuudessa lisääntynyt. Alkoholi vaikuttaa ikääntyvän ihmisen fysiologiaan voimakkaammin. Ikääntyessä lihasmassa ja sitä myöten veden osuus kehossa pienenee, ja suhteellinen rasvaprosentti kasvaa. Munuaisten toiminta heikentyy ja maksan pilkkomiskyky vähenee.

Jopa vähäinen määrä alkoholia voi aiheuttaa lääkkeen kanssa ikäviä seurauksia, esimerkiksi osa uni- ja kipulääkkeistä ei sovi lainkaan yhteen alkoholin kanssa. Alkoholin kanssa käytettynä ne voivat aiheuttaa muun muassa uneliaisuutta, huimausta ja hengitysvaikeuksia.

– Jos joulun ruokajuomien käyttö epäilyttää lääkityksen takia, kannattaa rohkeasti kysyä – asian voi aina tarkastaa lääkäriltä tai apteekista. Myös pakkausselosteista löytyvät tarpeelliset varoitukset – tosin usein hieman liian pienellä tekstillä ikääntyneempiä ihmisiä ajatellen.

Jouluvierailu on hyvä tilaisuus auttaa ikääntynyttä sukulaista tarkistamaan omien lääkkeiden ja alkoholin yhteensopivuus esimerkiksi juuri lukemalla lääkepurkkien pienet printit.

– Läheisten on myös hyvä tietää, mistä ikääntyneen lääkkeet ja lääketiedot löytyvät. Oman lääkelistan saa esimerkiksi kanta.fi -palvelusta, lääkäriltä, hoitajalta tai apteekin henkilökunnalta, jatkaa Hytti.

Mikä on EHYT?

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi. Työ ulottuu lapsista ja nuorista työ- ja eläkeikäisiin.

EHYT ry on kerännyt tiedot Tiesitkö tämän lääkkeistä ja alkoholista -tietopakettiin keväällä 2016. Lähteinä on käytetty Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean ja Lääketietokeskuksen verkkosivuilta löytyviä pakkausselostetietoja. Lisäksi on hyödynnetty Apteekkariliiton asiantuntemusta.

Tiesitkö tämä lääkkeistäsi ja alkoholista? -tietopaketin voi tulostaa EHYT ry:n verkkosivuilta klikkaamalla tästä.

Kommentoi Facebookissa