YRITTÄJÄ Karstulalainen Jari Lasonen sanoo katsovansa elämää moniulotteisten lasien lävitse. Yrittäjän eväät arkeen ovat hyvin yksinkertaiset. Ole ahkera, mutta älä pelkää olla myöskään rohkea.
– En ole koskaan jäänyt pyörittelemään peukaloita. En koskaan. Olen kulkenut uskollisesti kohti unelmiani ja tehnyt sitä, mikä tuntuu mukavalle. Matkanteko ei ole aina ollut kovin mutkatonta, mutta kuten automiehet sanovat; ajoissa tehty korjausliike pitää kuskin penkillä ja pyörät liikkeessä.
Autopeltisepäksi kouluttautunut Jari sanoo viihtyneensä jo pojanklopista lähtien autonraatojen parissa.
– Entisöinti on aina ollut minut juttu. Mutta kuten puolileikilläni olen sanonut, niin jostakin on raapaistava rahat mukavaan harrastukseen, joten välillä on tehtävä oikeitakin töitä. Niinpä perustimme vaimon kanssa 25 vuotta sitten tuonne Karstulan kylälle Pub-Pizzerian, Jari taustoittaa naureskellen.

Harvinaisia herkkuja
Ajan myötä Lasosen perheen liikekuvio laajeni ja rinnalle tuli myös rakennusurakointia. Tämän myötä Jari tarttui myös tarjottuun mahdollisuuteen ja osti vuonna 2004 Karstulan kunnalta vanhan perunajauhotehtaan.
– Kiinteistö oli ollut tyhjillään jo vuosikymmeniä, mutta kunto oli pientä ajan patinaa lukuun ottamatta hyvä. Intohimoisena mobilistina en jäänyt arpomaan tilojen käyttötarkoitusta, vaan perustin tehdasmiljööseen automuseon.
Lasosen perheen luotsaama museo pitää sisällään yli 100 moottoriajoneuvoa menneiltä vuosikymmeniltä sekä paljon muuta isompaa ja pienempää nähtävää.
– Jokainen yksilö on entisöity uuteen loistoonsa. Vanhimmat kulkupelit ovat 1920-luvulta ja joukossa on myös todellisia helmiä. Harvinaisuuksiin kuuluvat muun muassa Morris Oxford Bullnose Tourer sekä T-Ford Touring vuodelta 1926, Jari paljastaa.
Moottoripyörien ystäville ihastusta herättää myös vuosimallia 1917 oleva Harley Davidson sekä Punainen Lokakuu vuodelta 1930. Autojen ja erilaisten ajoneuvojen lisäksi museo kätkee sisälleen myös muita harvinaisuuksia.
– Erikoisuuksien ykköskaartiin lukeutuvat muun muassa mittava radio- ja kamerakokoelma, entisajan hammaslääkärivälineet, vanha koululuokka sekä Matti Nykäsen ensimmäinen hyppykalusto pukuineen.

Rekkakorjaamosta yökerho
Automuseosta alkunsa saanut matkailualue Wanhat Wehkeet on saanut ajan myötä kovaa nostetta. Matkailun ympärillä pyörivä monialayritys palvelee turistien lisäksi myös paikkakuntalaisia.
Entinen rekka-autokorjaamo on muutettu juhlasaliksi, joka muuntautuu tarvittaessa kokous- ja juhlatiloista jopa yökerhoksi. Museon kylkeen on rakennettu myös 13 huoneen hotelli ja vuonna 2010 osa entisistä tehdastiloista muutettiin kuusirataiseksi keilahalliksi.
Oman erikoisleimansa matkailualueeseen antavat myös persoonallinen kylpyläosasto sekä katettu 370-paikkainen kesäteatteri.
– Sanotaanko näin, että museosta se alkoi, mutta homma lipesi hieman lapasista. Ajattelimme, että kun intoa riittää ja mielikuvituksellakaan ei tunnu olevan mitään rajoja, niin tulijoille on mukava tarjota historiallisten elämysten lisäksi myös muunlaista viihdykettä.
Investoinneista tuoreimpiin lukeutuu neljä vuotta sitten avattu camping-alue. Mökkien sekä asunto- ja matkailuvaunupaikkojen lisäksi alueen erikoisuutena ovat monipuoliset saunomismahdollisuudet. Normaalin sähkösaunan lisäksi matkapölyt voi lämmitellä pois myös tynnyri-, teltta- tai korsusaunassa. Ja uinnin harrastajille saunamaailman ympäriltä löytyy katettu uima-allas.
Camping-alueen palvelutaso ja viihtyvyys on huomioitu muun muassa vuonna 2017, jolloin Wanhat Wehkeet valittiin Suomen parhaimmaksi Caravan-alueeksi.
– Onhan tässä paljon hommaa ja vielä enemmän mietittävää, mutta maalla on pakko olla monipuolinen. Toimeentulo on noukittava monesta eri purosta, joten kyllä tässä tarvitaan myös sitä kuuluisaa kylähulluutta, Merja ja Jari Lasonen luonnehtivat hymyillen.
Kommentoi Facebookissa