Vapaaehtoiset auttavat pitämään huolta maailmanperinnöstä – mukana Suomenlinna ja Vanha Rauma

Suomenlinnassa hoidetaan niittyalueita, torjutaan vieraslajeja ja kunnostetaan linnoitusrakenteita.

Suomenlinnassa hoidetaan niittyalueita, torjutaan vieraslajeja ja kunnostetaan linnoitusrakenteita. (Kuva Susanna Kekkonen)

Kaksiviikkoisen leirin aikana nuoret työskentelevät molemmissa kohteissa.

MAAILMANPERINTÖ Maailmanperintökohde Suomenlinnaa pidetään osin kunnossa myös vapaaehtoisvoimin. Unescon kansainväliselle World Heritage Volunteers -leirille osallistuu vapaaehtoisia nuoria aikuisia eri puolilta maailmaa. Leiri järjestetään jo viidettä kertaa Suomenlinnassa.

Nyt alkanut leiri järjestetään ensimmäistä kertaa yhteistyössä toisen Suomen maailmanperintökohteen, Vanhan Rauman kanssa. Kaksiviikkoisen leirin aikana nuoret työskentelevät molemmissa kohteissa ja pääsevät näin tutustumaan kahteen maailmanperintökohteeseen.

Työtehtäviin kuuluu maisemanhoitoa ja kunnossapitoa. Raumalla vapaaehtoiset auttavat esimerkiksi rakennusten kunnossapidossa perinteisen menetelmin keittämällä punamultamaalia ja maalaamalla sillä rakennuksia. Suomenlinnassa hoidetaan niittyalueita, torjutaan vieraslajeja ja kunnostetaan linnoitusrakenteita. Viikot leirillä mahdollistavat myös kulttuurien välisen vuoropuhelun ja tutustumisen toisiin vapaaehtoisiin sekä paikallisiin.

– Leiriläisten työpanos on kaikkina vuosina ollut tärkeä ja kulttuuriperinnön suojeleminen yhdessä on tuonut osallistujille antoisia kokemuksia, sanoo Suomenlinnan hoitokunnan työnjohtaja Asko Jääskeläinen, joka toimii leirillä jo viidettä vuotta työnjohtajana.

Suomen ensimmäiset maailmanperintökohteet Vanha Rauma ja suomenlinna ovat myös suosittuja turistinähtävyyksiä.
Suomen ensimmäiset maailmanperintökohteet Vanha Rauma ja Suomenlinna ovat myös suosittuja turistinähtävyyksiä. (Kuva Fotolia)

Suomenlinnan leirin järjestävät Suomenlinnan hoitokunta, Rauman kaupunki ja Allianssin nuorisovaihto yhteistyökumppaneidensa kanssa. Vastaavia Unescon vapaaehtoisohjelmaan kuuluvia leirejä järjestetään tänä vuonna lähes 40 maassa ympäri maailmaa. Suomalaiset nuoret voivat osallistua muiden maiden leireille.

Myös pääkaupunkiseudun asukkailla on mahdollisuus vapaaehtoistyöhön Suomenlinnassa kaupungin järjestämän puistokummitoiminnan kautta. Puistokummiksi voi ryhtyä kuka tahansa, joka haluaa osallistua kulttuuriperinnöstä huolehtimiseen. Suomenlinnan puistokummit auttavat pitämään viheralueita kunnossa muun muassa haravoimalla ja kitkemällä haittalajeja.

Suomenlinna on Suomen suosituimpia matkailukohteita, jossa vierailee vuosittain noin miljoona kävijää. Suomenlinna on myös kaupunginosa, jossa asuu noin 800 helsinkiläistä. Vanha Rauma on puolestaan Satakunnan suosituin matkailukohde. Pohjoismaiden laajimmassa yhtenäisessä puukaupunginosassa on noin 600 pääosin yksityisten omistamaa rakennusta ja noin 800 asukasta.

Lue myös: Tässä on Suomen kapein katu – kun Kitukränn kisasi Kissanpiiskaajankujan kanssa

Kommentoi Facebookissa