Vapun sää on epävakainen – ja etelässä melko vähäluminen

Sade alkaa maan eteläosassa vappuaaton vastaisena yönä ja nousee aamun ja aamupäivän aikana Lappiin.

Sade alkaa maan eteläosassa vappuaaton vastaisena yönä ja nousee aamun ja aamupäivän aikana Lappiin. (Kuva Fotolia)

Vappuaatto on suurimmassa osassa maata pilvinen, sateinen ja päivällä alle 10 astetta.

SÄÄTILA Vapun säätä hallitsee etelästä nouseva matalapaine, johon liittyy vesi- ja lumisateita. Sade alkaa maan eteläosassa vappuaaton vastaisena yönä ja nousee aamun ja aamupäivän aikana Lappiin.

Ilmatieteen laitoksen 27.4. tekemän ennusteen mukaan vappuaatto onkin suurimmassa osassa maata pilvinen, sateinen ja päivälämpötila jää koko maassa 10 asteen alapuolelle.

Vapunpäivänä maan etelä- ja keskiosassa on pääosin poutaista ja osaksi selkeää. Maan pohjoisosassa sataa vettä tai lunta, mutta sadealue väistyy hitaasti Jäämerelle. Lämpötila on päivällä pohjoisessa +2…7 astetta, muualla maassa 7…12 astetta.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan päivälämpötila on vappuna keskimäärin maan etelä- ja keskiosassa 10 ja 15 asteen välillä, kun taas maan pohjoisosassa se on pääosin 5 ja 10 asteen välillä. Yöllä lämpötila laskee maan keski- ja pohjoisosassa vielä vapun aikaan tyypillisesti pakkasen puolelle, kun taas maan eteläosassa yölämpötila on tavallisesti asteen tai pari plussan puolella.

Mahdolliset sateet tulevat etelässä tyypillisesti vetenä, mutta pohjoisessa myös räntä- ja lumisateet ovat tavanomaisia. Ehjä lumipeite on vappuna tyypillisesti Oulun pohjoispuolelta Ilomantsiin ulottuvan linjan pohjoispuolella. Maan keskiosassakaan muutaman senttimetrin lumikerros ei ole epätavallista. Maan eteläosassa lumipeite on vappuna harvinainen, eli se toistuu keskimäärin korkeintaan kerran kymmenessä vuodessa.

Viime vuonna vappua vietettiin suuressa osassa maata poutaisessa ja vuodenaikaan nähden lämpimässä säässä. Sekä vappuaattona että vappupäivänä päivälämpötilat olivat laajalla alueella 15 asteen tienoilla, paikoin jopa lähestyttiin 20 astetta: Lieksassa vappuaaton korkein lämpötila oli 19,8 astetta.

Ainoastaan vappuaattona maan kaakkoisosassa jäätiin tavanomaista viileämpiin päivälämpötiloihin. Sateita tuli lähinnä Kymenlaaksossa: Kouvolassa sadetta tuli aattovuorokauden aikana lähes 20 mm.

Kommentoi Facebookissa