Vatsatautia aiheuttavaa norovirusta on nyt liikkeellä – alkuvuoden aikana löydetty jo noin 900 tapausta

Käsien pesu on paras tapa ehkäistä erilaiset tartunnat.

Huolellinen käsien pesu on paras tapa ehkäistä erilaiset tartunnat. (Kuva THL)

Tautia on tavattu ympäri Suomea, mutta eniten suurissa kaupungeissa.

TERVEYS Vatsatautia aiheuttavaa norovirusta on liikkeellä eri puolilla Suomea. Alkuvuoden aikana on tilastoitu noin 900 norovirustapausta. Tartuntoja on nyt enemmän kuin tähän aikaan viime vuonna, mutta vähemmän kuin 2017, jolloin tartuntoja oli tammi-helmikuun aikana lähes 1 300. Tiedot perustuvat THL:n tartuntatautirekisteriin.

– Norovirusepidemia iskee tyypillisesti näin alkuvuodesta. Tartuntojen huippuviikot ovat nyt käsillä, määrät todennäköisesti lähtevät tästä pikku hiljaa laskuun. Tautia on liikkeellä ympäri Suomea, mutta eniten tapauksia on ollut suurissa kaupungeissa. Löydetyt virustyypit ovat samoja, joita on tavattu myös aiempina vuosina, THL:n erikoistutkija Haider al-Hello sanoo.

THL:n tartuntatautitilaston perusteella eniten tautiin ovat tammi-helmikuun aikana sairastuneet yli 70-vuotiaat. Myös hoitolaitosepidemioita on todettu eri puolilla Suomea.

Norovirukset ovat yleisimpiä aikuisten vatsatautien aiheuttajia, myös lapsilla ne ovat merkittävä tekijä vatsataudeissa. Yleisimpiä oireita ovat äkillisesti alkavat kouristavat vatsakivut, pahoinvointi ja oksentelu. Monilla esiintyy myös ripulia ja kuumetta. Yleensä tauti on lievä ja paranee nopeasti, mutta joskus oireet voivat olla rajummat ja voivat vaatia nestehoitoa sairaalassa.

Norovirus tarttuu erittäin herkästi. Tartunta voi tapahtua suoraan henkilöstä toiseen, veden tai elintarvikkeiden välityksellä tai likaisten kosketuspintojen kautta.

Norovirusta vastaan ei ole olemassa täsmälääkettä. Paras tapa ehkäistä tartunta on huolellinen käsien pesu vedellä ja saippualla aina WC-käynnin jälkeen sekä ennen ruoan laittoa ja syömistä.

Lue myös: Iskikö flunssa vai influenssa? – Ja kuinka yskitään oikein

Kommentoi Facebookissa