Joka toisen asunnon arvo laski viime vuonna – puolitoista miljoonaa asuntoa menetti arvoaan

Hypon arvion mukaan koko maan tasolla asuntojen hintojen nousu pysähtyy tänä vuonna.

Hypon arvion mukaan koko maan tasolla asuntojen hintojen nousu pysähtyy tänä vuonna. (Kuva Fotolia)

Väestöennusteen mukaan Suomi siirtyy yhä selvemmin suurten kaupunkien aikakauteen.

TALOUS Asuntomarkkinoilla saatiin viime vuonna esimakua hintojen alamäestä, sillä Hypon Asuntomarkkinakatsauksen mukaan joka toisen asunnon arvo laski eli puolitoista miljoonaa asuntoa menetti arvoaan. Asuntojen hinnat laskivat peräti 15 maakunnassa, ja vain Uusimaa, Varsinais-Suomi ja Pirkanmaa pääsivät plussalle kasvukolmikon Helsinki–Tampere–Turku ansiosta.

– Vuoden 2018 aikana väki väheni 247 kunnassa ja selvää kasvua nähtiin vain 27 kaupungissa. Suomessa on kaikkiaan 311 kuntaa, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus kertoo.

Hypon arvion mukaan koko maan tasolla asuntojen hintojen nousu pysähtyy tänä vuonna ja kääntyy 0,5 prosentin laskuun vuonna 2020. Pääkaupunkiseutu jatkaa omassa sarjassaan, sillä Helsingin seudulla hinnat nousevat edelleen: hintaennuste tälle vuodelle 2,0 prosenttia ja 1,5 prosenttia ensi vuodelle.

Hypon aloitteesta tehty tuore alueellinen väestöennuste osoittaa, että Suomi siirtyy yhä selvemmin suurten kaupunkien aikakauteen. Kaupungistumisen seuraava aalto alkaa, ja maahan jää vain kolme aidosti kasvavaa kaupunkiseutua Helsinki, Tampere ja Turku. Tuttujenkin kasvukeskuksina tunnettujen kaupunkialueiden väestö kääntyy laskuun 2030-luvulla.

– Kahden megatrendin yhteisvoima on tulevan vuosikymmenen tärkein ajuri asuntomarkkinoille: väkiluvun kasvun pysähtyminen ja kaupungistumisen eteneminen vavisuttavat aiempia uskomuksia, Brotherus toteaa.

Alueellinen väestöennuste kertoo karua kieltä eri alueiden haasteista. Aluekeskuksissa nähdään vahvaa keskittymistä, sillä samaan aikaan, kun kaupunkiseutujen väestö vähenee, kaupungit kasvavat sisäänpäin eli keskustat vahvistuvat ja laita-alueet supistuvat.

Turussa kysyntä kasvaa, pääkaupunkiseudulla hinnat värisevät ja Tampereella kyse lienee tilastoviiveestä.
Turussa kysyntä kasvaa, pääkaupunkiseudulla hinnat värisevät ja Tampereella kyse lienee tilastoviiveestä. (Kaavio Hypo)

Konkreettisista toimista tärkeintä on varmistaa asuntojen riittävyys kasvukeskuksissa niitä haluaville.

– Rakennettavaa riittää, sillä uusien asuntojen tarve jatkuu, ARA-asuntoihin kaivataan kiertoa, muuttoavustuksia tarvitaan tulevaisuudessa ja kasvukolmion liikenneyhteydet täytyy varmistaa työvoiman liikkuvuudenkin vuoksi, Brotherus suosittelee seuraavalle hallitukselle.

Pääkaupunkiseudulle laskettava Hypon Asuntoindeksi nousi viime vuoden lopulla 122 pisteeseen, kun sekä hinnat että kauppamäärät kohentuivat. Uutta tarjontaa tulee rutkasti Vantaalle ja Espooseen, mutta Helsinki ei pysy perässä. Samalla kovin kysyntä kohdistuu kantakaupunkiin kolmen kilometrin säteelle Rautatientorista.

Turussa indeksi on noussut raketinlailla ja nyt ohitettiin jo pääkaupunkiseutu 124 pisteen ylittyessä. Turussa asuntokauppa käy ja hinnat nousevat talouden vanavedessä. Tampereella Hypo-indeksin pisteluku nousi 118 pisteeseen etenkin hintojen piristyessä. Kauppamäärät polkivat paikallaan, mutta ennakkotiedot ovat todennäköisesti jälleen vajaat Tampereen osalta.

Lue myös: Hallitus siirtäisi Valtion asuntorahaston varoja ratayhtiölle – ”Rahat käytettävä asuntotuotantoon”

Kommentoi Facebookissa