Hallitus siirtäisi Valtion asuntorahaston varoja ratayhtiölle – ”Rahat käytettävä asuntotuotantoon”

Valtiovarainministeri Petteri Orpon mukaan jäljelle jääville lähes kahdelle miljardille eurolle löytyy asuntokohteita, kun ihmiset pystyvät liikkumaan kauempaa töihin.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon mukaan jäljelle jääville lähes kahdelle miljardille eurolle löytyy asuntokohteita, kun ihmiset pystyvät liikkumaan kauempaa töihin. (Kuva Laura Kotila/ Valtioneuvoston kanslia)

Kiistellyssä Valtion asuntorahastossa on noin kaksi miljardia euroa likvidejä varoja.

LISÄTALOUSARVIO Hallituksen viimeisimmässä lisätalousarviossaan esittämä 73 miljoonan euron siirto Valtion asuntorahastosta uudelle ratayhtiölle on herättänyt kiivasta keskustelua ja vastustusta.

Liikenne- ja viestintäministeriön omistajaohjauksessa oleva Pohjolan Rautatiet Oy on viime viikolla perustettu Suomen valtion kokonaan omistama osakeyhtiö rautatietoimialan kehittämiseksi ja suurten raideliikenneinvestointien edistämiseksi.

Valtioneuvoston yleisistunto päätti viime viikolla myös valtuuttaa valtioneuvoston kanslian pääomittamaan Pohjolan Rautatiet Oy:tä luovuttamalla yhtiölle Neste Oyj:n osakkeita enintään 107 miljoonalla eurolla. Varojen siirto asuntorahastosta sai kuitenkin aikaan kovaa kritiikkiä eduskunnassa.

– Suurin pommi on se, että hallitus menee pieni- ja keskituloisten vuokralaisten kukkarolle ja tekee aivan viime töikseen yli 70 miljoonan ryöstön Valtion asuntorahastosta – täysin päinvastoin kuin koko eduskunta on yhdessä päättänyt ja korostanut, että Valtion asuntorahaston itsenäinen asema pitää turvata, ryöpytti SDP:n Antti Lindtman lähetekeskustelussa.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo vastasi kritiikkiin ja kertoi Valtion asuntorahastossa olevan likvidejä varoja noin kaksi miljardia euroa. ARA:n pitäisi Orpon mukaan parantaa juoksuaan, jotta yhdessä kuntien ja kaavoittajan kanssa asuntoja syntyy valtavan pääoman turvin.

– Me siirrämme tämän 70 miljoonaa siis valtion raideyhtiöihin. Tämä raha käytetään jättihankkeiden pääradan, Turun junayhteyden, itäisen radan suhteen, me saamme nopeat yhteydet. Ja tiedättekö mitä, kun se lisää asuntotuotannolle hyvää tonttimaata, me voimme laajentaa työssäkäyntialuetta.

– Tämä on täysin oikea ratkaisu, millä me itse asiassa vahvistamme valtion omistamien yhtiöiden kautta asuntotuotantoa, ja sille ARA:n jäljelle jääville lähes kahdelle miljardille eurolle löytyy silloin kohteita, kun ihmiset pystyvät kauempaakin liikkumaan töihin, Orpo perusteli.

Asuntosäätiö-konsernin toimitusjohtaja Esa Kankainen ihmettelee, kuinka hallitus voi toimia eduskunnan tuoreiden linjausten vastaisesti.
Asuntosäätiö-konsernin toimitusjohtaja Esa Kankainen ihmettelee, kuinka hallitus voi toimia eduskunnan tuoreiden linjausten vastaisesti. (Kuva Mikko Käkelä)

Nyt Asuntosäätiön toimitusjohtaja Esa Kankainen on liittynyt kritisoijiin ja esittää, että Valtion asuntorahaston varoja on käytettävä vain kohtuuhintaisen asuntotuotannon edistämiseen.

– Varojen käyttö asumiseen on erityisen tarpeellista juuri nyt, kun asuntotuotanto osoittaa hiipumisen merkkejä ja rakentamisen aloitukset vähentyneet. Kohtuuhintaisten asuntojen tarve ei sen sijaan ole mihinkään hävinnyt. Niitä pitää tuottaa jatkuvasti, eikä sitä tuotantoa saa vaarantaa tällaisilla päätöksillä, Kankainen sanoo.

Kankainen toteaa, että vuoden 2008 talouskriisin jälkeistä asuntotuotannon romahdusta ja asuntopulaa paikataan vieläkin. ARA-tuotannon määrä on kysyntään nähden vieläkin riittämätöntä ja uusia tuotantoa jarruttavia tekijöitä ei tarvittaisi. Noin puolet Suomen vuokra-asunnoista on valtion tukemaa ARA-tuotantoa.

– Toivottavasti eduskunta ei hyväksy päätöstä, joka kaiken lisäksi on eduskunnan tarkastusvaliokunnan laatiman mietinnön vastainen. Siinä nimenomaan esitetään, että VAR:n varallisuus tulee suunnata vain asumiseen, Kankainen jatkaa.

Valtion asuntorahaston varallisuus on Kankaisen mukaan kertynyt pieni- ja keskituloisten asukkaiden maksamisen valtion aravalainojen korko- ja lainanlyhennyskustannuksista. Asuntosäätiö-konserni on puolestaan Suomen neljänneksi suurin asuinkiinteistöjen omistaja, sen perustivat vuonna 1951 Invalidiliitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK, silloinen Virkamiesliitto, Vuokralaiset VKL ry sekä Väestöliitto.

Lue myös: Valtio rahoittaa uusia ratahankkeita ja yhtiöitä – luovuttaa yli 100 miljoonalla Nesteen osakkeita

Kommentoi Facebookissa