Venäjää pintaa syvemmältä nähnyt Petri Kontiola – ”Suosittelen kaikille pientä retkeä sinne”

Petri Kontiola siirtyi Jokereihin kymmenen Venäjällä vietetyn vuoden jälkeen.

Petri Kontiola siirtyi Jokereihin kymmenen Venäjällä vietetyn vuoden jälkeen. (Kuva AOP).

Petri Kontiola saa Jokereissa tulla jäähallille silloin kuin haluaa, eikä pakollisella bussikuljetuksella, kuten Venäjällä.

JÄÄKIEKKO Petri Kontiolan kymmenen vuotta kestänyt ammattilaisjääkiekkoilijan arki Venäjällä päättyi viime kauden jälkeen hänen tehtyään sopimuksen Jokereiden kanssa. Toki Kontiola tulee pelaamaan yhä paljon Venäjällä Jokereiden vieraspeleissä, mutta asustelu Helsingissä on jääkiekkoammattilaiselle erilaista esimerkiksi Magnitogorskiin verrattuna.

Jokereissa Kontiola debytoi virallisessa sarjaottelussa tiistaina, kun Jokerit kohtasi kauden avauksessaan Avangard Omskin.

– Hyvät oli fiilikset. Vähän normaalia enemmän oli perhosia vatsassa, Kontiola totesi tunnelmistaan.

Avangard Omsk voitti 3-1. Vierasjoukkue keskittyi varjelemaan johtoasemaansa ja onnistui varovaisella taktiikallaan erittäin hyvin. Joukkueen puolustus oli organisoitu erinomaisesti, eikä Jokerit löytänyt sen murtamiseen kunnon lääkkeitä.

– Tosi vaikeaa oli päästä maalipaikoille. Paljon jouduttiin ampumaan ulkoa. Kaverilla on kyllä hyvä joukkue. Se pitää myöntää. Peli oli ok. Ainoa vaan, että se voitto jäi uupumaan, Kontiola sanoi.

Jokereissa Kontiola on erilaisessa toimintakulttuurissa, vaikka KHL:ssä yhä pelaakin. Magnitogorskissa, Tsheljabinskissa ja Jaroslavlissa hän joutui tulemaan hallille aina joukkueen yhteisellä bussikuljetuksella. Pelaajat toimivat tarkkojen aikataulujen mukaan.

– Oli kyllä aika siistiä, kun nyt sai itse päättää, milloin hallille tulee, eikä bussilla silloin kun käsketään. Venäjällä olin aina sellaisessa joukkueessa, jossa tultiin bussilla, Kontiola paljastaa.

Aikatauluista päättäminen tuo omat haasteensa.

– Vähän mietin tänään, että milloin pitäisi lähteä. Etten ole vain liian ajoissa. Pieniä juttuja, Kontiola naurahtaa.

Kuri on itänaapurissa ammattilaisjääkiekkoilijalle kovaa, mutta Venäjän vuodet ovat jättäneet Kontiolalle kosolti hyviä muistoja.

– Ehkä kaikki ne reissut ja semmoiset. Olen nähnyt Venäjää vähän pintaa syvemmältä. Venäjä on aika mielenkiintoinen maa, vaikka ei pelaisi jääkiekkoa siellä. Kyllä mä suosittelen kaikille pientä retkeä sinne. Siellä löytyy yllättävän hienoja juttuja, hän ilmoittaa.

Merkittävin muisto Kontiolalle jäi Magnitogorskin teollisuuskaupunkiin saapumisesta ensi kertaa 2009.

– Ehkä kumminkin se, kun kone ensimmäisen kerran laskeutui Magnitogorskiin kymmenen vuotta sitten. Kyllä siinä ihmetteli, että mihinkäs tässä tultiin. Mutta Venäjä on niin paljon eurooppalaistunut jo, että sieltä löytyy kaikki huvit, pelit ja vehkeet nykyään, Kontiola paljastaa.

Vuosikymmenessä Venäjä on muuttunut Kontiolan mukaan valtavasti.

– Kymmenessä vuodessa huomaa kyllä. Nyt siellä on jo ravintoloitakin joka paikassa.

Jokerit ei ole KHL:n pudotuspeleissä vielä ylisuorittanut. Kontiolalla on tarjota selitys syistä, vaikka ei ole KHL:ssä Jokereissa aiemmin pelannutkaan.

– Pysytään terveenä, että saadaan piikki sinne keväälle. Mitä olen ymmärtänyt, niin aika paljon loukkaantumisia on ollut Jokereilla vuosien varrella ja se vaikuttaa siihen. Noi Venäjän huippuseurat vetää aika isolla rosterilla läpi kausia ja se on siellä etu.

Haastattelu Otto Palojärvi, Hartwall-areena

Lue myös: Jokereilla tehotonta avauksessaan – Mörkö-huuma ei täyttänyt katsomoita

Kommentoi Facebookissa