Venäjän maajoukkuepelaajat yritetään pelastaa sodalta

Kuva Fotolia

Venäjän jääkiekkoliitto on lähettänyt listan pelaajista, joiden toivotaan välttävän liikekannallepanon.

JÄÄKIEKKO Venäjän jääkiekkoliitto on vahvistanut toimittaneensa maan urheiluministeriölle luettelot pelaajista, valmentajista ja avainhenkilöistä, joiden toivotaan välttävän värväyksen Venäjän armeijaan. Asiasta ilmoitti Venäjän jääkiekkoliiton toiminnanjohtaja Dmitri Kurbatov.

– Lähetimme urheiluministeriölle luettelot valmentajista, pelaajista ja avainhenkilöistä. Sen jälkeen asia ei ole enää meidän käsissämme. Urheiluministeriö antaa esityksen hallitukselle. Sitten tulee päätös. Joissain paikoissa jääkiekkoilijat alkavat saada palvelukseenastumiskäskyjä. Niitä tulee myös seurojen työntekijöille ja tuomareille, Kurbatov sanoi RIA Novostin mukaan.

Kurbatovin listalla ovat ilmeisesti ne pelaajat, joita tarvitaan maajoukkuekäyttöön. Venäjä on suljettu kansainvälisestä jääkiekosta, mutta ainakin Valko-Venäjää, Kazakstania ja Kiinaa vastaan se aikoo pelata ystävyysotteluita.

Presidentti Vladimir Putinin asetuksella 21. syyskuuta Venäjällä ilmoitettiin osittaisesta liikekannallepanosta, jossa kutsutaan palvelukseen 300 000 reserviläistä. Määrän epäillään olevan tosiasiassa suurempi.

Rintamalla Ukrainassa venäläisiä jääkiekkoilijoita voi kohdata tyly kohtalo. ”Örkkiarmeijaksi” pilkatun Venäjän armeijan varustelun ja koulutuksen kerrotaan olevan surkealla tasolla. Eri lähteiden mukaan noin 50 000 venäläissotilasta olisi saanut sodassa surmansa.

Kurbatov kertoi myös, että venäläisten urheilijoiden kansainvälisten osallistumisoikeuksien palauttamisen jälkeen Venäjän jääkiekkomaajoukkue tekee paluun jääkiekon MM-kisojen A-ryhmään. IIHF tiettävästi päätti asiasta perjantaina.

Venäjä suljettiin kansainvälisestä jääkiekosta viime keväänä maan aloitettua raakalaismaiset sotatoimensa Ukrainassa. Venäjä jätettiin pois viime keväänä miesten jääkiekon MM-kisoista ja tänä syksynä naisten ja nuorten MM-kisoista.

Venäjä on jo varmuudella suljettu kaikista kauden 2022-23 MM-turnauksista. Jos Ukrainan sota loppuu tai Vladimir Putin hännystelijöineen syöstään vallasta, palannee Venäjä kansainväliseen jääkiekkoon aikaisintaan kaudelle 2023-24. Päätös tästä tehdään ensi toukokuussa MM-kisojen aikana.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Kanada toivoo KHL-pelaajiensa poistuvan Venäjältä heti

Kommentoi Facebookissa