Venäjän puolustusministeriö vahvistaa – lippulaiva Moskva upposi Mustallamerellä

Ukrainan viranomaiset sanovat, että ukrainalaiset olisivat onnistuneet iskemään alukseen Neptune-merimaaliohjuksilla. (Kuva Mil.ru)

Ohjusristeilijän uppoamista pidetään suurena iskuna Venäjän laivastolle.

UKRAINA Ukrainan sotaan osallistunut venäläinen ohjusristeilijä Moskva on uponnut Mustallamerellä. Venäjän puolustusministeriö vahvistaa uutistoimisto Rian mukaan, että vahingoittunut sotalaiva upposi myrskyssä, kun sitä oltiin hinaamassa satamaan korjattavaksi.

Ukrainan viranomaiset kertoivat aikaisemmin, että ukrainalaiset olisivat onnistuneet iskemään Moskvaan Neptune-merimaaliohjuksilla. Venäläiset eivät ole myöntäneet ohjusiskua vaan ainoastaan väittävät, että aluksella olisi syttynyt tulipalo, jonka johdosta ammuksia olisi räjähtänyt.

Moskvan uppoamista pidetään suurena iskuna Venäjän laivastolle. Alus oli 186 metriä pitkä ja sillä oli miehistöä noin 500 henkeä. Pääaseistuksena toimivat P-1000 Vulkan-ohjukset, mutta aluksella oli myös muun muassa ilmatorjuntaohjuksia, kaksoistykki sekä torpedoja.

Käärmesaaren tapauksesta tehtiin sosiaalisen median meemejä ja jopa postimerkki. (Kuva Roysma)

Moskva tuli tunnetuksi hyökkäyssodan alkupäivinä, kun ukrainalaiset joukot Käärmesaarella vastasivat antautumiskehotukseen haistattelemalla. Tapauksesta kertoi Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyi ja siitä tehtiin lukusia sosiaalisen median meemejä ja jopa postimerkki. Saaren puolustajat vangittiin lopulta, mutta he pääsivät vapaaksi vankienvaihdossa.

Moskva turvasi vuonna 2008 Georgian sodan aikana venäläisiä maihinnousujoukkoja, ja alus oli jo tuolloin vuoden ajan korjattavana väitetyn osuman johdosta. Alus on ollut mukana myös Venäjän miehittäessä Krimin vuonna 2014 ja Syyriassa vuonna 2015.

Lue myös: Valtioneuvoston selonteko arvioi Venäjän hyökkäyksen seurauksia – ”Meillä on kykyä tehdä päätöksiä hyvinkin nopeasti”

Kommentoi Facebookissa