Venäjän urheilupannaa yritetään lieventää – Suomi ei hyväksy

Vladimir Putinin toimet ovat saaneet kansalaiset eri puolilla maailmaa vaatimaan hänen pysäyttämistään. (Kuvituskuva Matti Porre/ Tasavallan presidentin kanslia)

Vladimir Putin julisti osittaisen liikekannallepanon. Samaan aikaan Venäjä yrittää lobata urheilijoidensa vapauttamista kansainvälisestä pannasta.

URHEILU Venäjän presidentti Vladimir Putin julisti keskiviikkona osittaisen liikekannallepanon Ukrainan ”erikoisoperaation” heikon menestyksen seurauksena. Päätös tietänee, ettei Ukrainan sodalle ole näkyvissä loppua ainakaan vähään aikaan.

Samaan aikaan Kansainvälisestä Olympiakomiteakomiteasta (KOK) on tihkunut väitteitä, joiden mukaan Venäjän boikotointia kansainvälisestä urheilusta ruvettaisiin purkamaan. Kaikki KOK:n jäsenmaat kun eivät suhtaudu Venäjän sotatoimiin nuivasti.

Suomen Olympiakomitea teki selväksi, ettei sen kanta Venäjän asemaan ole muuttunut. Suomen Olympiakomitean hallitus myös vahvisti, että Venäjän paluusta mukaan kansainväliseen huippu-urheiluun on käyty keskustelua KOK:ssa ja muualla kansainvälisessä urheiluyhteisössä.

Suomen Olympiakomitea on jo viime keväänä julkaissut kantansa, jonka mukaisesti Olympiakomitea tuomitsee jyrkästi Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja suhtautuu kielteisesti venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden ja joukkueiden osallistumiseen kansainväliseen kilpailutoimintaan sekä kansainvälisten kilpailujen järjestämiseen Venäjällä tai Valko-Venäjällä.

Olympiakomitean hallitus ei näe syytä linjaustensa muuttamiselle.

– On mielestämme mahdotonta ajatella, että linjaa löysättäisiin, kun tilanne ei ole sotatoimien osalta mitenkään muuttunut. Urheiluliikkeen on näissä asioissa muutoinkin mielekästä liikkua samassa tahdissa muun yhteiskunnan kanssa, Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori toteaa tiedotteessa.

Suomen Olympiakomitean hallitus totesi, että Suomi pyrkii vaikuttamaan asian käsittelyyn yhdessä rintamassa erityisesti muiden Pohjoismaiden kanssa.

Euroopan jalkapalloliitto UEFA vahvisti tiistaina, ettei Venäjällä ole asiaa jalkapallon 2024 EM-kisoihin. Sen sijaan Venäjän vasallivaltio Valko-Venäjä on EM-karsinnoissa mukana, mikä on herättänyt laajalti tyrmistystä. Onhan Valko-Venäjä antanut alueitaan Venäjän käyttöön Ukrainaan kohdistetuissa sotatoimissa.

Muutamissa lajeissa, kuten tenniksessä ja autourheilussa venäläiskilpailijoiden on Ukrainan sodan aikana sallittu osallistua kansainvälisiin kilpailuihin, joskin ilman kansallistunnuksiaan. Jääkiekon NHL-sarjan varakomissaari Bill Daly vihjasi, että venäläispelaajista koottu joukkue voitaisiin ottaa mukaan NHL:n järjestämään World Cup -turnaukseen 2024.

KOK:n sisällä yritetään lobata, että venäläisurheilijat saataisiin mukaan Pariisin 2024 olympialaisiin. Karsintakilpailut Pariisiin ovat joissain lajeissa jo alkaneet ja venäläisurheilijoiden mahdollisuudet päästä kisoihin heikkenevät koko ajan.

Venäjällä ja muuallakin toistetaan tuttua litaniaa, ettei urheilua ja politiikkaa pidä sovittaa yhteen. Tosiasiassa urheilu on ollut vahvasti sidoksissa Vladimir Putinin hallintoon, mikä on erittäin hyvä peruste sulkea Venäjä kansainvälisestä urheilusta.

Liikekannallepano tuskin helpottaa Venäjän mahdollisuuksia urheiluboikotin purkamiseen. Päinvastoin, Putin sylkäisi liikekannallepanollaan venäläisurheilijoiden päälle.

Venäjä on vihjaillut jopa ydinaseiden käytöllä, jos tarvetta on. Liikekannallepanon myötä tilanne on entistä vaarallisempi, joten on suorastaan absurdia spekuloida Venäjän vapauttamisesta urheiluboikotista, koska Venäjän urheilu on pitkälti sidoksissa Putiniin ja hänen hännystelijöihinsä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: NHL-pomolta hämmentävä kommentti – syötti Vladimir Putinin lapaan

Kommentoi Facebookissa