Venäläiskuski raivostui Kimi Räikköselle – suomalaismedioissa sinivalkoiset lasit

Alfa Romeon kuljettajat Kimi Räikkönen ja Antonio Giovinazzi

Alfa Romeon kuljettajat Kimi Räikkönen ja Antonio Giovinazzi. (Kuva AOP)

Daniil Kvyatin mielestä Kimi Räikkönen yritti tappaa hänet ja ”itsemurhasi itsensä”.

FORMULA 1 Kimi Räikkönen koki kauden ensimmäisen keskeytyksensä kolaroituaan Singaporen osakilpailussa 11 kierrosta ennen maalia. Toron Rosson venäläiskuski Daniil Kvyat törmäsi Kimin Alfa Romeoon epäonnistuneen ohitusyrityksensä päätteeksi.

Sinivalkoisin lasein varustetuissa suomalaismedioissa Kvyat ehdittiin julistaa jo syylliseksi. Tuomaristo, jossa istui muun muassa Mika Salo, kutsui molemmat kuljettajat puhutteluun, mutta suomalaistoimittajien hämmästykseksi rangaistuksia ei annettukaan.

Kvyat piti Räikköstä täysin syyllisenä. Venäläinen oli raivoissaan.

– Olin yllättynyt, koska tein liikkeen ja tein sen selvästi. Hän liikkui jarruttaessaan. Siitä asiasta keskustelemme paljon ja hän on ollut sellaista vastaan. Olenkin yllättynyt, että hän teki sillä tavalla, Kvyat täräytti Planet-F1:n mukaan.

Kvyat hämmästeli, ettei Räikkönen jättänytkään tilaa.

– Jos puolustat, niin sitten puolustat. Jos jätät oven auki, jätät oven auki. Hän itsemurhasi itsensä ja yritti tappaa minut myös.

Räikkönen ilmoitti havainneensa Kvyatin liian myöhään. Hän ei syytellyt venäläistä.

– Renkaat olivat aika vanhat ja turva-auton jälkeen oli vaikeaa löytää pitoa. Toisen turva-auton jälkeen menetin kolme sijaa. Havaitsin hänet (Kvyatin) vasta viimeisellä sekunnilla. Näin, että hän oli siellä, mutta oli liian myöhäistä, Räikkönen kommentoi F1:n verkkosivuilla videohaastattelussa.

Jos Räikkönen olisi ajanut Kvyatin autoa päin, olisi suomalaismedioiden kanta tapaukseen voinut olla toinen. Kvyatin toimintaa tilanteessa olisi varmasti arvosteltu ja venäläiselle olisi vaadittu rangaistusta.

Kyse oli kuitenkin kummankin kuljettajan virhearvioinnista. Sellaisia kilvanajossa tapahtuu, eivätkä rangaistukset ole tarpeellisia.

Viime kesän farssien jälkeen tuomariston rankaisukäytäntö on muuttunut. Sebastian Vettel menetti voittonsa Montrealissa, kun puolusti johtoasemaansa tuomariston mielestä vaarallisesti. Daniel Ricciardoa rangaistiin Ranskan osakilpailussa puolestaan ohitteluista, koska niiden arvioitiin aiheuttavan vaaratilanteita.

Kesän rangaistusfarssien myötä F1 asetti itsensä jo naurettavaan valoon. Sarjan viihdearvo on muutenkin latistunut ja tuote ampuu itseään jalkaan entistäkin pahemmin estäessään kuljettajia ajamaan toisiaan vastaan kunnolla kilpaa.

Yhden rangaistuksen Singaporen kisatuomaristo kuitenkin langetti. Räikkösen tallikaverille Antonio Giovinazzille tuli kymmenen sekunnin aikasakko vaaratilanteen aiheuttamisesta.

Tuomaristo katsoi Giovinazzin ajaneen turva-auton aikana vaarallisen läheltä nosturia, joka oli siirtämässä kisan keskeyttänyttä autoa pois radalta. Giovinazzi aiheutti vaaratilanteen, jossa ratavirkailijoille olisi voinut käydä huonosti.

Giovinazzi putoaa 10. tilalta sijalle 16. Hänen pisteensä meni sijalle 10 nousseelle Romain Grosjeanille, joka kolaroi George Russellin kilpailussa seinään saamatta toilailustaan rangaistusta.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Sebastian Vettelin pitkä kuiva kausi ohi – Valtteri Bottas soitteli Mersun kakkosviulua

Kommentoi Facebookissa